Beskjed legen opptatt.png

Behandling av Raynauds syndrom

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Behandling av Raynauds syndrom

Hei, jeg lurer på hvordan Raynauds syndrom skal behandles.

Svar: Raynauds syndrom er (til forskjell fra Raynauds sykdom) en ufarlig tilstand, men en ganske utbredt plage som vanligvis ikke trenger spesifikk behandling. Tilstanden karakteriseres ved forbigående redusert blodtilførsel til fingre og tær, ofte utløst av kulde eller stress.

Vanligvis behøves det ingen spesifikk behandling annet enn forebyggende tiltak som å unngå å være ute i kaldt vær uten hansker. Raynauds syndrom kan ses på som en overdreven normalrespons på kulde, karakterisert ved at man får blek-blå og kalde fingre og tær, samt prikking og smerter i fingre og tær når blodstrømmen og varmen er i ferd med å vende tilbake.

Mange vil kjenne disse symptomene, og Raynauds syndrom er en forholdsvis alminnelig plage. Men enkelte ganger kan plagene være såpass intense at det er grunn til å oppsøke lege for ytterligere råd. Arbeid med vibrasjonsinstrumenter, f.eks. pressluftbor, øker risikoen for utvikling av Raynauds syndrom, og hvis man allerede har slike plager, vil man ofte rådes til å unngå slikt arbeid. Enkelte medisiner, blant annet noen typer cellegift, har også som bivirkning at man kan få prikking og nummenhet i fingrene som forverres ved eksponering for kulde.

Noen ganger kan Raynauds syndrom utvikle seg til Raynauds sykdom, der symptomene, som gjerne er enda mer intense, er ledsaget av annen sykdom, ofte revmatologisk sykdom. Hvis du er i tvil om du har Raynauds syndrom eller Raynauds sykdom, eller om dine symptomer kan være ledsaget av bakenforliggende sykdom, så bør du uansett kontakte lege.

--Arne 21. okt 2008 kl. 21:36 (CEST)


Sist revidert av Arne, 17.02.2010. Sist endret 17.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.