Beskjed legen opptatt.png

Diabetes mellitus

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Diabetes mellitus, "sukkersyke", er egentlig to typer sykdommer: Diabetes type I og diabetes type II. (I blant regner man også med en tredje type diabetes, type III.)

Diabetes type I og II

Diabetes mellitus type I karakteriseres av svikt i insulinproduksjonen og rammer gjerne yngre mennesker eller dem som måtte få bukspyttkjertelen ødelagt eller fjernet f.eks. ved en operasjon. Denne typen sukkersyke kalles ofte "insulinkrevende diabetes", fordi egenproduksjonen av insulin er utilstrekkelig og insulininjeksjoner er påkrevet.

Diabetes mellitus type II dreier seg om økt resistens i kroppens øvrige vev mot å respondere normalt på "døråpneren" insulin, og dørene forblir lukkede slik at sukkernivåene i blodet øker uavhengig av om bukspyttkjertelen skulle pøse på med mer insulin eller ikke. Dette er en sykdom som ofte rammer eldre overvektige personer, og ofte kan man klare seg med omlegging av kostholdet eller tabletter i stedet for insulininjeksjoner til kontroll av blodsukkeret.

Å leve med diabetes

Sukkersyke er vanligvis en livsvarig sykdom som krever jevnlig oppfølging for å unngå senskader. Det er viktig å ha god og regelmessig kontakt med fastlegen, og vanligvis anbefales halvårlige kontroller med klinisk undersøkelse og blodprøver hos primærlegen. I blant kan det være hensiktsmessig å foreta disse kontrollene på en diabetes-poliklinikk.

Egenkontroll

Egenkontroll av blodsukkernivåene gjøres med et enkelt apparat som analyserer en dråpe blod fra et stikk i fingeren. Som regel gjør man slike kontroller selv en eller flere ganger om dagen dersom man har insulinkrevende diabetes, eventuelt sjeldnere hvis sukkersyken kan kontrolleres med kostholdet og/eller tabletter.

Diabetikere bør også jevnlig kontrollere syn og hørsel, samt spesielt huden på fotsålene dersom man har fått redusert følelse på bena. Kroniske fotsår er et problem for mange diabetikere og kan forebygges ved at man for eksempel bruker et lite speil til å ta en titt på undersiden av føttene.