Beskjed legen opptatt.png

Komplett ruptur av hamstringssenen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Komplett ruptur av hamstringssenen

For 2 mnd siden fikk jeg plutselig en låsning i låret. Kronglete vei på legevakta der det ble neglisjert og forvekslet med piriformissyndrom. Etter 1 mnd betalte jeg selv for en MR-undersøkelse og fikk dette svaret:

Funn forenlig med ruptur i hamstringssenens utspring fra tuber ossis ischii. Det er en diastase fra tuber til proximale sene-ende på ca 3,5 cm. Væske/hematom i spatiet mellm tubers overflate og seneenden. Det kan se ut til at rupturen omfatter både semimembranosus, semitendionosus og biceps femorissenen. Ødem i musklenes forløp langs baksiden av høyre lår.

Føler det svært vanskelig, for jeg er vant til å trene meg opp, men her klarer jeg overhodet ikke noen form for belastning ved å ligge på magen og løfte opp benet. Kan overhodet ikke skjønne at det ikke er litt framgang på 2 mnd. Hvordan går jeg frem nå for å få mer hjelp? Orker ikke lenger å bli møtt med at dette har de aldri vært borti. Kan ev. operasjon gjøres så lenge i ettertid?

Takknemlig for svar og reiser hvor som helst for å få hjelp. På forhånd takk!

--AS6

Svar: Hamstringsruptur, kan man operere når det har gått flere måneder?

Hamstringsruptur innebærer overrivning av senen(e) til en større muskelgruppe på baksiden av låret, den såkalte hamstrings-muskulaturen. La meg svare på spørsmålet med en gang: Ja, det er fullt mulig å operere denne skaden selv om det har gått noen måneder - eller år faktisk. Resultatet blir vanligvis best jo tidligere man kommer til, og jeg anbefaler deg at du kontakter en ortoped på nytt og diskuterer dette svaret fra meg med ham/henne.

Ta gjerne med utskrift av artikkelen som du finner referert til i følgende artikkel i helseleksikonet:

Operere nå - eller vente og se?

Etter en stund dannes det arrvev som gjør operasjonen vanskeligere, og muskelen trekker seg mer sammen. Uten operasjon vil muskulaturen alltid bli kortere enn den var i utgangspunktet, og kraften vil aldri kunne bli 100% det den var tidligere.

Hvis man venter flere måneder eller år med å operere, vil det vanligvis være nødvendig å transplantere deler av en annen sene (f.eks. akillessenen) til låret for å få nok lengde når man skal feste den avrevne hamstringssenen til sitteknuten. Når det er mye arrvev, er risikoen også større for å skade isjiasnerven under inngrepet. Så det er absolutt en fordel å få operert denne skaden i akuttforløpet, helst innen en måned, men dessverre blir skaden svært ofte oversett primært.

Må man alltid operere?

Noen velger å ikke la seg operere. Resultatet kan bli tilfredsstillende for noen, spesielt hvis man ikke lever så aktivt. Men risikoen for å få smerter og funksjonsnedsettelse er stor dersom man ikke opererer en totalruptur der det er mer enn et par centimeters avstand fra det som er igjen av den avrevne senen til sitteknuten, slik ditt MR-svar beskriver (3,5 cm i ditt tilfelle).

Når dette er sagt, så hører det med å si at du ikke er garantert å bli bedre etter operasjon. De fleste gjør absolutt det, men det er også en mulighet for komplikasjoner som følge av inngrepet, som det er ved alle operasjoner. Selv om operasjonen er vellykket, er det heller ikke sikkert at du blir fullt restaurert til tidligere funksjonsnivå. Men rådet mitt er likevel at du skal kontakte noen som kan tilby deg denne operasjonen.

Hva nå?

Det høres ut som at du allerede har vært hos en spesialist, men at denne har lite erfaring med hamstringsrupturer. Dette er en sjelden skade, så det er ikke noe rart i det. Men ortopeden vil sikkert tenke seg om en gang til hvis du kan komme med dokumentasjon.

Dokumentasjon - operasjon for hamstringsruptur

Hamstringsruptur ble beskrevet første gang på slutten av 80-tallet, så vidt jeg vet. Men først mot slutten av 90-tallet - parallelt med utviklingen og tilgjengeliggjøringen av MR-teknologien - begynte det å komme forskningspublikasjoner som beskrev skaden i mer detalj, og som i sin tur banet veien for å utvikle operasjonsteknikken. Det er nå god dokumentasjon for at operasjon kan utføres med godt resultat ved både akutte og kroniske (mer enn en måned gamle) hamstringsrupturer.

Hvem skal du kontakte hvis du ikke får hjelp?

Jeg vet ikke hvor i landet du bor, men på Ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, har de noe erfaring med slike skader. Hvis du ikke kommer i mål der, så råder jeg deg til å kontakte dr Illka Tulikoura i Finland (etter råd fra en finsk ortoped som jobber på samme sykehus - dr Tulikoura er en anerkjent kirurg som opererer mange slike skader; jeg er usikker på akkurat hvor han jobber i øyeblikket, men kontakt følgende sykehus i Helsinki eller en av forfatterne av artikkelen som du finner referanse til i artikkelen om hamstringsruptur i helseleksikonet).

Department of Orthopaedics and Traumatology
Helsinki University Central Hospital
Topeliuksenkatu 5
FIN 00260 Helsinki, Finland

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 13. aug 2009 kl. 00:45 (CEST)

PS: Jeg fikk følgende tips fra min finske kollega:

Ilkka Tulikoura är känd ortoped i Finland. Han använder ofta STG graft när han reparerar kroniska/gamla hamstring rupture för att förstärka fästet. Jobbar nu vid sidan om universitetssjukhuset i Sairaala Laseri, Gyldenintie 2, 00200 Helsinki, www.laseri.fi, tel +358 30 633 1800, email: sairaalalaseri@terveystalo.com

Opptrening etter total hamstringsruptur

Hei Arne!

Tusen,tusen takk for kjempefin informasjon og hjelp angående total hamstringsrupturskade.

Endelig var det noen som forstod meg. Jeg brukte svaret ditt alle plasser der jeg ble møtt med at dette bare måtte trenes opp. Brukte bekjentskaper tilslutt for å finne leger som kunne gjøre dette. Ble operert på SOH i Trondheim 31/8.

Var nok heldig med at de nesten 3 mnd etter skaden klarte å sy sammen igjen uten å måtte ta sene fra andre steder på kroppen. Det jeg lurer på nå er om det finnes noe informasjon angående opptrening. Føler det veldig diffust hva som blir sagt. Har fått beskjed om å gå med skinne i 4 uker på 30 grader, deretter skulle den evt stilles opp til 80 grader eller så skulle jeg begynne og trene opp med betydelige restriksjoner.

Det er så vanskelig når nesten ingen har vært borti en slik skade. Sendte også en henvendelse til NIMI rett før du svarte meg medio august. Der fikk jeg forklart at det etter 6 uker var bare å begynne med full belastning.

Setter enormt stor pris på om du kan gi meg enda et svar. Igjen tusen,tusen takk!

As6

Svar: Opptrening etter operasjon for hamstringsruptur

Hei igjen. Det er nå 8 uker siden du ble operert, og jeg regner med at du er i full gang med opptrening allerede. Jeg er enig i at det høres lurt ut å vente til det har gått 6 uker med full belastning. Deretter kan det fortsatt ta lang tid før du er fullt restituert. Hvis du ikke har hatt problemer med sårinfeksjon eller andre komplikasjoner etter operasjonen, vil jeg anta at fokus nå må bli på økende belastning med tanke på å gjenvinne kraften i lår/ben, samt eventuelt øvelser som kan gi bedre fleksibilitet i hoften hvis du er blitt stiv i leddet. Du bør absolutt ha oppfølging hos fysioterapeut - gjerne på NIMI - for å få maksimalt ut av opptreningen etter operasjonen.

Beklager litt sent svar denne gangen. Fortsatt lykke til med opptreningen!

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 28.10.2009. Sist endret 28.10 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.