Beskjed legen opptatt.png





Svake ledd, sterk benbygning

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Forstuing av ankler og håndledd - sterk benbygning?

Irritert kylling?

Hei. Jeg er i grunnen litt irritert på meg selv. Jeg vrikker ofte ankler og håndledd, men de knekker aldri. Grunnen til at jeg er irritert er at jeg går til lege pga intense smerter, og han sender meg på røntgen hver gang uten at det påvises verken brudd eller brukne ben. Jeg driter meg loddrett ut hver gang med andre ord. Føler meg som en kylling som må på røntgen hver gang jeg har så vondt i foten at jeg ikke kan trå på den. Er dette normalt? Er jeg kylling, eller kan det være sterk benbygning?

--Tigern

Svar: Svake ledd - sterk benbygning?

Noen har lettere enn andre for å få forstuinger. Det er jo fint at du har så sterk benbygning at du hittil ikke har fått noe brudd. Du skal imidlertid ikke skamme deg for å måtte ta et røntgenbilde dersom legen mener det er grunnlag for det. Det er ikke alltid så lett å skille mellom en forstuing og et brudd uten en røntgenundersøkelse.

Hvis du ofte forstuer ankler og håndledd, kan det beste være å ta noen enkle forholdsregler for å forebygge slike skader. Du kan bruke sportstape for å støtte opp om både håndledd og ankler når du driver med aktiviteter du vet kan føre til forstuinger. Hvis du trenger hjelp til hvordan sportstape brukes, kan du få instruksjon i det av både trenere (hvis du driver med noen form for idrett) og fysioterapeuter (få henvisning fra legen). Disse vil også kunne gi deg treningsråd slik at du styrker disse leddene. Både trening med vekter, apparater og balansebrett kan være nyttig. Trening på balansebrett styrker anklene og bedrer også leddsansen slik at skader lettere kan unngås.

--Arne Westgaard, lege 28. aug 2009 kl. 09:56 (CEST)