Beskjed legen opptatt.png





Uspesifikke symptomer

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Diffuse symptomer

Hei

I februar fikk jeg en halsbetennelse som ifølge min lege var viral. Fikk beskjed om at det går over av seg selv og fikk Nasonex nesespray siden jeg hadde veldig tett nese i tillegg. Etter hvert gikk det over til en ørebetennelse, og min lege sa den også var viral. Etter 3 måneder med problemer med øret gikk jeg til en ny doktor som konstaterte bakteriell ørebetennelse. Fikk antibiotika, og ørebetennelsen forsvant, men har fortsatt problemer med litt trykkfølelse i ørene, samt at de popper hele tiden nå 3 måneder etter antibiotika-kuren. Har også fått øresus nå cirka 6 måneder etter at det hele begynte.

Har vært hos øre-nese-hals-spesialist, og han fant ingenting galt. Det han gjorde, var å måle trykk, se inn i øret, ta røntgen av bihuler og foreta en hørseltest. Alt var bra.

I tillegg har jeg veldig løs avføring, ikke diaré siden den har en viss fasthet, men den er absolutt ikke normal.

Har også nakkesmerter som går opp til hodet og gjør at jeg ofte får hodepine. Dette har jeg aldri hatt før jeg fikk halsbetennelsen. Nakken blir også ganske stiv, slik at jeg må røre hodet slik at det kommer en knekkelyd. Denne knekkelyden har jeg aldri før vært i stand til å lage, men jeg vet det er ganske vanlig å kunne lage denne lyden. Jeg setter den i samband med resten av mine problemer. Er også blitt ømfintlig for luft fra f.eks aircondition og vifte, eller bare at et vindu er åpent. Nakken blir da verre, får hodepine og føler veldig ubehag ved at jeg ikke klarer å konsentrere meg og det gjør vondt. Om jeg er ute, så går det helt bra, ingen reaksjoner, bare når det er en form for trekk som kommer inn, eller på meg.

Legen har tatt blodprøve for infeksjonssykdommer, men det var ingenting unormalt med denne prøven.

Har du noen tips om hva dette kan være? Jeg begynner bli veldig urolig fordi legen ikke ser ut til å finne noe. Jeg føler at legen har konsentrert seg vel mye om trykkfølelsen i øret.

På forhånd takk.

--Elgmannen

Svar: Utredning ved uspesifikke symptomer

Utredning av diffuse symptomer baserer seg på grundig vurdering av sykehistorien, bred klinisk undersøkelse, samt blodprøver og eventuelt supplerende undersøkelser (f.eks. bildeundersøkelser) - eventuelt også henvisning til spesialistundersøkelse. Du redegjør godt for sykehistorien, men det er vanskelig å få alle nødvendige opplysninger frem i en slik henvendelse til en nettlege. For å komme frem til en diagnose, må du nok henvende deg på nytt til legen og be om mer hjelp til å finne ut av hva som feiler deg. For å hjelpe deg litt på vei, skal jeg her redegjøre litt for hvordan vi leger går frem når vi utreder slike forholdsvis uspesifikke symptomer.

OBS: Leger gjør ofte en mer målrettet undersøkelse, der ikke nødvendigvis alle punkter på listen nedenfor gjennomgås. Men hvis legen er i tvil om hva symptomene kan skyldes, hjelper det ofte å falle tilbake på denne "oppskriften" på en full gjennomgang av helsetilstanden.

Grundig vurdering av helsetilstanden/sykehistorien

  • aktuelle symptomer (tidsforløp, karakter, intensitet, variasjon, ledsagersymptomer, eventuelle faresignaler)
  • alder og kjønn
  • tidligere sykdommer
  • familie- og boforhold; øvrige sosiale forhold
  • naturlige funksjoner (matlyst/vektendringer, vannlating, avføring, menstruasjonsforhold (hos kvinner), seksualfunksjon, nattesøvn)
  • bruk av legemidler
  • bruk av stimulantia (sigaretter, alkohol, ev. stoff)
  • allergier

Klinisk undersøkelse

Vurdering av allmenntilstanden, hud, generell fremtoning, ernærings- og væskestatus, samt måling av BT (blodtrykk), puls, respirasjon, og deretter undersøkelse fra topp til tå med gjennomgang av alle organsystemer (hode/nakke/ører/øyne, munnhule/svelg, hals, brystkasse/lunger/hjerte, mage/rygg, anus/rektum/genitalia, armer/ben), eventuelt spesifikke tester som refleksundersøkelse.

Blodprøver

Følgende vil kunne være aktuelle (ikke alle prøver tas i alle sammenhenger, og andre prøver vil også kunne være aktuelle): SR (senkningsreaksjonen), CRP ("hurtigsenkingen"), Hb (hemoglobin), hvite blodlegemer, elektrolytter, leverfunksjonsprøver, nyrefunksjonsprøver, TSH (tyroideastimulerende hormon), blodsukker.

Supplerende undersøkelser

Avføringsprøve, urinprøve. Bildeundersøkelser (røntgen, ultralyd, CT, MR, endoskopi m.m.).

Dine symptomer

La meg gjengi symptomene dine punktvis og kronologisk, etter beste evne:

  • februar: virushalsbetennelse og tett nese, behandlet med Nasonex nesespray av allmennlegen
  • mai: vurdert av ny allmennlege pga vedvarende øreproblemer og oppfattet som bakteriell infeksjon, gitt antibiotikakur, bedring
  • august: trykkfølelsen i øret har vedvart, og i tillegg er det tilkommet øresus
    • vurdert av øre-nese-hals-spesialist, som finner alt normalt
  • august: tilkommet andre symptomer
    • løsere avføring enn tidligere (ikke vanntynn diaré)
    • nakkesmerter, gjerne utløst av trekk, og med hodepine og konsentrasjonsvansker som følge av nakkesmertene

Diagnose?

Det er ingen spesifikke faresignaler blant de symptomene du nevner. Det er likevel en rekke av de ovennevnte undersøkelsene som din lege bør gjøre for å utelukke at det feiler deg noe som du eventuelt burde få behandling for. Hvis din lege, etter grundig vurdering, ikke finner noen forklaring på dine symptomer, kan forklaringen i visse tilfeller være psykososiale belastninger. For eksempel kan bekymring for sykdom, eller langvarig og plagsomt øre-ubehag, utløse stress-symptomer som løs avføring og nakkesmerter/hodepine. Jeg skal ikke konstatere at det må være "bare" stress-symptomer, men jeg nevner dette som en mulighet.

Diagnosen er det som sagt vanskelig å stille via tastaturet. Håper du likevel nå har fått et visst innblikk i hvordan vi leger tenker når vi utreder uspesifikke symptomer, og at du kan ta ny kontakt med legen din og få en avklaring av hva dette kan dreie seg om.

--Arne Westgaard, lege 17. aug 2009 kl. 01:56 (CEST)


Sist revidert av Arne, 28.10.2009. Sist endret 28.10 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.