Beskjed legen opptatt.png

Vonde bryster, bruker kobberspiral

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Vonde bryster, bruker kobberspiral

Jeg har i flere uker hatt vondt/ømt i begge brystene, på sidene, inni brystet. Hva kan det være? Er ikke gravid, har kobber-spiral! Har hatt menstruasjon som vanlig.

Hilsen au

Ømme bryster - en alminnelig plage, men graviditet bør utelukkes

Hei

Ømme bryster er en ganske vanlig hos kvinner. Du har kanskje ikke vært så mye plaget med det tidligere, og da kunne man kanskje tro at du er gravid, til tross for at du bruker kobberspiral. Hormonpåvirkningen i svangerskapet gjør ofte at brystene blir ømme. Du bør nok ta en graviditetstest for å vite sikkert at du faktisk ikke er gravid.

Men du har jo hatt menstruasjon som vanlig... Er graviditet da utelukket? Blødning på forventet tidspunkt for menstruasjon kan faktisk forekomme som såkalt implantasjonsblødning, når det befruktede egget fester seg til livmorslimhinnen.

Et par prosent i året blir gravide selv om de bruker kobberspiral. Men det er nok likevel mer sannsynlig at det er en annen årsak til at du har ømme bryster. Under graviditet blir brystene ofte ømme som følge av kraftig hormonstimulering på kjertelvevet. Men ordinære hormonsvingninger gjennom en menstruasjonssyklus kan også gi ømme bryster, selv om hormonnivåene da er langtfra så høye som under graviditet. Med årene kan kjertelvevet også danne større eller mindre væskeansamlinger (cyster) og bindevevsknuter, og dette kan også gjøre brystene ømme. Siden du har ubehag i begge brystene samtidig, regner jeg faren for kreft for mindre sannsynlig, bare så det er nevnt. Er du i tvil, ta likevel kontakt med din egen lege.

Mange opplever også at man går litt opp og ned i vekt gjennom menstruasjonssyklusen, fordi væske tilbakeholdes i kroppen for så å skilles ut igjen. Brystene kan da også bli ømme rett og slett fordi de blir hovne, og da har man gjerne litt sprengfølelse. En litt større BH enn det man vanligvis bruker kan da gi bedre støtte og holde brystene litt bedre på plass. Det fjerner ikke nødvendigvis ømheten, men det kan føles mer behagelig. Hvis man har gått raskt opp i vekt av andre årsaker, kan også brystene være mer ømme enn tidligere, og vektreduksjon vil da kunne hjelpe.

--Arne Westgaard, lege 2. jun 2009 kl. 21:27 (CEST)


Sist revidert av Arne, 28.8.2009. Sist endret 28.08 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.