Åpne hovedmenyen

Helseleksikon.no β

Bakteriell overvekst i tynntarm etter kolektomi

Revisjon per 4. feb. 2010 kl. 03:32 av Arne (diskusjon | bidrag) (Ny side: == Bakteriell overvekt i tynntarm == Jeg ble kolektomert for 7 år siden og har et såkalt bekkenreservoar. I slutten av juli begynte jeg å merke tiltagende rumling i magen, kolikksmert...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Bakteriell overvekt i tynntarm

Jeg ble kolektomert for 7 år siden og har et såkalt bekkenreservoar.

I slutten av juli begynte jeg å merke tiltagende rumling i magen, kolikksmerter, vandig diaré og generelt vondt i magen. Tok ikke kontakt med lege før jeg i tillegg til disse plagene fikk feber og enda mer magesmerter. Må nevne at disse plagen kom etter en rimelig stresset og hektisk periode.

Var innlagt en natt på sykehuset. Det ble tatt avføringsprøve og masse blodprøver. Infeksjonsprøvene var forhøyet, og ferritin var litt lav, men ellers var det normale prøvesvar. Jeg fikk Flagyl intravenøst etter at legene hadde konkludert med at jeg hadde bakterievekst i tynntarmen, og bedringen kom i løpet av formiddagen. Ble utskrevet og fikk med meg en resept på Flagyl 400 mg som jeg skulle ta morgen og kveld. Ble gradvis dårligere igjen, og måte øke dosen til 3 ganger pr dag. Da kom bedringen.

Avsluttet kuren etter 3 uker, og jeg ble da syk med vondt i magen igjen. Leverte urinprøve, og den viste utslag på nitritt på hurtigtesten (u-stix), men urinprøven som ble sendt til dyrkning, viste ikke oppvekst av bakterier. Jeg fikk likevel en Selexid-kur, og da forsvant magesmerter og diaré igjen. Men ved avsluttet kur, var jeg tilbake til feber, diaré og smerter.

Etter et par sånne episoder til, mente kirurgen som opererte meg at jeg burde langtidsbehandles med Flagyl, og at jeg skulle ta 2-3 Flagyl pr dag. Jeg startet med 3 pr dag i en uke, så trappet jeg ned til 2. Et par dager etter nedtrappingen kom magesmertene og feberen tilbake, og jeg tok kontakt med fastlegen igjen, og infeksjonsprøvene var litt forhøyet (CRP 45). Hun konfererte med sykehusleger, og jeg fikk beskjed om å fortsette med 3 Flagyl pr dag. I tillegg fikk jeg en 10-dagers kur med Ciproxin 500 mg, morgen og kveld.

Er bakteriell overvekst i tynntarmen virkelig så gjenstridig å bli kvitt som i mitt tilfelle? Eller kan det være at jeg skulle hatt annen medisinering, i og med at jeg så ofte får tilbakeslag.

Må også nevne at jeg bruker en probiotika med 15 milliarder melkesyrebakterier fra 8 forskjellige bakteriestammer.

--Lobelia

Foreløpig svar: Bakteriell overvekst i tynntarmen etter kolektomi - behandling av pouchitt

Hei. Det er ikke uvanlig at kolektomerte får såkalt pouchitt - bakteriell overvekst og betennelse i bekkenreservoaret (som også kalles en pouch, derav navnet pouchitt). Behandling med Flagyl er ofte effektivt for å gjenopprette bakteriebalansen, og noen ganger anbefales vedlikeholdsbehandling for å hindre tilbakefall. Dette høres ut til at rådene du har fått fra legene som har behandlet deg, har vært fornuftige. Det høres også fornuftig ut å bruke probiotika, selv om jeg ikke spesifikt vet om det er nødvendig.

La dette være et foreløpig svar på spørsmålet ditt. Jeg skal undersøke litt nøyere om det kan finnes nyere behandlingsanbefalinger som jeg ikke kjenner til med hensyn til effektive tiltak mot hyppig tilbakevendende pouchitt. Jeg kommer da tilbake med et endelig svar på spørsmålet.

--Arne Westgaard, lege 6. des 2009 kl. 23:45 (CET)


Sist revidert av Arne, 6.12.2009. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.