Beskjed legen opptatt.png

Blank væske fra endetarm

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Problemer med blank væske som siver fra rektum

Min sønn på 15 har i de siste 3 mnd hatt problemer med luktfri, blank væske som siver fra endetarm. Dette problemet er daglig. Har hatt en kur med Bactrim uten at han ble kvitt problemet. Dette hemmer han i hverdagen, da han blir våt bak. Dusjer flere ganger daglig.

Hva kan dette problemet skyldes? Betennelse, forstoppelse, sykdommer i tarmen, eller svulst?

Har du noe erfaring med dette problemet? Blir glad for svar. Fastlegen kunne ikke gi meg noe svar på dette.

Går utfra at undersøkelse av tarmen blir neste skritt.

mvh KITTY

--Kitty

Svar: Blank væske fra endetarmen i 3 måneder - hva kan det skyldes?

Blank væske vil vanligvis ikke sive fra endetarmen uten at det også er andre symptomer og tegn som kan gi en pekepinn på årsaken.
Jeg forstår godt at slik siving av blank væske fra endetarmen kan være plagsomt. Det er flere mulige årsaker til slike plager, og ledsagende symptomer og tegn vil som oftest kunne gi en pekepinn på diagnosen. Har han for eksempel rødme rundt endetarmen eller et ømt/sårt punkt i nærheten av endetarmsåpningen (fistel?), eller har han kanskje kroniske/tilbakevendende magesmerter (Crohns sykdom?). Har han helt normalt avføringsmønster (dvs. 1-2 tømninger hver 1-3 dager, med "halvfast" avføringskonsistens), eller plages han med løs avføring eller forstoppelse (obstipasjonsdiaré?). Er det mulig å se noe utslett (soppinfeksjon?) rundt endetarmsåpningen?

Jeg har antydet noen mulige diagnoser i parentes, men jeg føler ikke at det er grunnlag for å spekulere på årsaken til plagene i hans tilfelle uten å ha undersøkt ham selv.

Jeg vil derfor anbefale deg at din sønn bestiller ny time hos fastlegen, og hvis det fortsatt ikke skulle være noen symptomer eller tegn som kunne gi holdepunkter for hva plagene skyldes, vil jeg anbefale at fastlegen henviser til gastromedisinsk poliklinikk for en vurdering hos en spesialist i fordøyelsessykdommer. Denne legen/spesialisten vil da eventuelt vurdere om det er hensiktsmessig å gå videre med supplerende undersøkelser som anoskopi, rektoskopi, koloskopi, eventuelt fistulografi.

La meg tilføye at kreft ikke er en sannsynlig diagnose i hans tilfelle. Men plagene har vart lenge, og det er derfor absolutt grunnlag for å utrede nærmere hva de skyldes.

Lykke til.


--Arne Westgaard, Lege, 30.3.2010Sist revidert av Arne, 30.3.2010. Sist endret 30.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.