Beskjed legen opptatt.png





Blod

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Blod består av blodceller og blodplasma og transporterer oksygen, næringsemner og signalsubstanser (hormoner) rundt omkring i kroppen.

Blod er livsnødvendig for flercellede organismer, som har ulike organer til å ivareta de forskjellige livsfunksjonene, og blodsirkulasjonen er bindeleddet mellom organene.

Hos mennesker er det sirkulerende blodvolumet 4-5 liter, og et akutt blodtap kan være livstruende. Hvis blodtapet skjer tilstrekkelig raskt, for eksempel ved indre eller ytre blødninger etter en trafikkulykke, kan blodtrykket falle slik at blodsirkulasjonen blir utilstrekkelig. Viktige organer som hjertet, lungene, nyrene og leveren kan bli skadelidende. I verste fall vil et akutt og alvorlig blodtrykksfall gi tap av bevisstheten, eventuelt hjerneskade og død, fordi utilstrekkelig blod når hjernen.

Et mer langsomt tap av blod, for eksempel kronisk småblødning fra en kreftsvulst i tykktarmen, vil derimot ikke føre til redusert blodvolum, fordi kompensatoriske mekanismer sørger for å frakte vevsvæske inn i blodårene til erstatning for det tapte blodvolumet. Imidlertid vil blodcellene tynnes ut når mer væske strømmer inn i blodårene. Selv om de tapte blodcellene også erstattes av nye blodceller, vil for eksempel de røde blodcellene kunne ha underskudd på jernbundet hemoglobin, som er nødvendig for å transportere oksygen rundt omkring i kroppen. Kronisk småblødning er derfor en hyppig årsak til lavt nivå av hemoglobin, samt jernmangel. En slik tilstand kalles jernmangelanemi - på folkemunne sier man gjerne at man da er "blodfattig".