Åpne hovedmenyen

Helseleksikon.no β

Hyppig vannlating, normal mengde

Urinerer ofte

Hei.

Jeg er en mann på snart 30 år som begynner å bli plaget med at jeg må urinere ofte, og med det mener jeg ca 10-15 ganger daglig med normale mengder. Jeg føler heller ikke noe tørste i løpet av dagen, men drikker noen få glass med juice og vann.

Hadde en litt forskrekkende opplevelse for ca 3 uker siden. I løpet av 6 timer måtte jeg en natt urinere 7 ganger, og det fortsatte med toalettbesøk ca en gang pr 30 min utover dagen.

I løpet av neste dag var jeg så dehydrert at når jeg klemte sammen huden på armen, så tok det mange sekunder før den falt på plass igjen, og da kastet jeg meg over vann og brus for å få i meg litt veske igjen.

Plagene har nå vart ca 4-5 uker.

Er ikke overvektig, og drikker nesten ikke kaffe.

Har også et blodsukkerapparat som jeg tester meg med ca en gang pr mnd, og det har ganske normale verdier (fra ca 3-6).

Så jeg lurer på om det finnes en forklaring på dette.

Takk for svar.

--BondJames

Svar: Hyppig vannlating med normal mengde

Jeg foreslår at du tar med deg en urinprøve til legen din og ber om å få urinen undersøkt. Vanlige årsaker til symptomene du beskriver vil ofte kunne avdekkes ved en enkel stix-undersøkelse av urinen. En blodprøve vil vanligvis også være nyttig.

I tillegg kan legen sende inn en urinprøve til laboratorieundersøkelser, samt eventuelt henvise deg til en urolog for nærmere vurdering.

Slik du beskriver symptomene dine - med hyppig vannlating uten svie, normal mengde ved hver tømning, samt normalt blodsukker - kunne man få mistanke om at du har såkalt diabetes insipidus. Men jeg skal ikke forskuttere utredningen. Det virker som du har vært ivrig på å utrede dine symptomer på egenhånd, men jeg ville heller råde deg til å be legen din ta ansvaret for det. Imidlertid hjelper det jo at man stiller med kunnskaper selv når man møter hos legen med "lua i hånda", så jeg skal her si litt om hvordan jeg ville tenke om jeg stod overfor en pasient jeg ville utrede for slike symptomer.

La meg først nevne noen mulige årsaker til hyppig vannlating som antakelig ikke er så sannsynlige i ditt tilfelle.

Vanlige årsaker til hyppig vannlating

Den vanligste årsaken til hyppig vannlating er nok urinveisinfeksjon, men da har man vanligvis hyppig, sviende vannlating, gjerne med sparsomme mengder urin hver gang. Irritasjonen som forårsakes av urinveks-mikroben forårsaker en økt vannlatingstrang. Noen kan imidlertid også ha såkalt overaktiv blære uten at man kan påvise noen infeksjon som grunn for plagene.

Urinveisinfeksjon hos menn henger for øvrig ofte sammen med at en forstørret prostata (blærehalskjertelen) trykker på blærehalsen og urinrøret og dermed hindrer avløpet av urin fra urinblæren. Men noen særlig vekst av prostata skjer vanligvis ikke før man er vesentlig eldre enn 30 år gammel.

Hos kvinner er urinveisinfeksjon vanlig også hos yngre kvinner. Det skyldes at urinrøret hos kvinner er kortere enn hos menn - urinrøret hos menn er lengre fordi det passerer gjennom hele lengden til penis. Bakteriene som forårsaker urinveksinfeksjonen (blærekatarr) vandrer fra urinrørets utside - altså fra huden/slimhinnen på utsiden av skjeden/penis - og inn til blæren. Hvis bakteriene kommer seg til urinblæren og man holder seg lenge før man later vannet, vil bakteriene ha mulighet for å vokse opp og bli tilstrekkelig i antallet til at man får en symptomgivende infeksjon. Men det typiske ved en slik urinveisinfeksjon er altså at det gjør vondt å tisse, og det nevner du absolutt ikke. Og så er du altså mann, og "for ung".

En annen mulig årsak til urinveisinfeksjon - som ikke alltid gir symptomer i form av svie ved vannlating og som gjerne rammer unge menn - er klamydiainfeksjon. Infeksjoner med bakterien klamydia er seksuelt overførbare, og undersøkelse og behandling for mistenkt klamydiainfeksjon er gratis hos offentlig lege. Legen din kan utelukke at du har klamydia ved å sende inn en urinprøve til et mikrobiologisk laboratorium.

Hvis du hadde hatt økt tørstefølelse i kombinasjon med hyppig vannlating og normale eller økte mengder urin ved hver vannlating, ville det vært ganske typisk for sukkersyke, altså diabetes mellitus. Navnet mellitus kommer av at urinen da smaker søtt, fordi den inneholder sukker. Men du trenger ikke smake på urinen, for blodsukkeret må være ganske høyt dersom man skal kunne påvise sukker i urinen. Og du har altså selv sjekket at blodsukkeret ikke er forhøyet. Øvre grense for normalt blodsukker (fastende) angis vanligvis som 6 mmol/L, og dine målinger viser at blodsukkeret ditt er lavere enn dette. Dermed er sukkersyke utelukket som mulig årsak til plagene i ditt tilfelle.

Mulige årsaker til hyppig vannlating i ditt tilfelle - når det er normal mengde urin og verken svie eller forhøyet blodsukker

Jeg kommer nå endelig til de mer sannsynlige årsakene til dine plager.

Hyppig vannlating, med normal mengde urin hver gang, kan når sukkersyke er utelukket, skyldes enten overdrevent væskeinntak (vanemessig drikking) eller såkalt diabetes insipidus.

Diabetes insipidus skyldes en svikt i den hormonelle styringen av væskebalansen. Denne svikten kan skyldes at hjernen skiller ut for lite av hormonet ADH (ADH = anti-diuretisk hormon; kalles også vasopressin). Det hender også at nyrene ikke responderer adekvat på ADH-stimuleringen, slik at for mye vann filtreres ut med urinen. Hvis urinen din virker kraftig konsentrert (mørk), er denne tilstanden lite sannsynlig. En såkalt osmolalitetsmåling av urinen (måling av "tynnhetsgraden" til urinen; testes f.eks. med urin-stix) vil kunne avdekke om urinen er mer fortynnet enn normalt. Ofte vil man sammenholde urinundersøkelsen med for eksempel måling av salt-konsentrasjonen, spesielt natrium, i en vanlig blodprøve.

I blant kan hyppig vannlating med normal eller økt mengde skyldes økt kalsium i blodet. Dette kan også utelukkes ved en vanlig blodprøve.

Videre utredning - mine anbefalinger

Jeg anbefaler deg altså at du tar med deg en urinprøve og ber om vurdering og videre undersøkelser hos din egen lege. Hvis legen din ikke finner ut hvorfor du har så hyppig vannlating, vil jeg anbefale deg å be henvisning til en nevrolog for videre utredning av årsaken til dine symptomer.

Men kunne det tenkes at du egentlig er helt frisk? Jeg tror nok at 10-15 vannlatinger i løpet av en dag er litt i meste laget for at man skal kunne regne det for helt "normalt", selv om normalvariasjonen faktisk er ganske stor. Nattlig vannlating opp til 7 ganger er i hvert fall ikke så vanlig - med mindre det er en spesifikk årsak eller man drikker overdrevent mye sent på kvelden...

Når dette er sagt, så må jeg tilføye at jeg tror det vil være ganske greit å finne ut av hva som feiler deg - så snart du oppsøker legen.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 19.1.2010. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.