Beskjed legen opptatt.png





Kan ikke røre meg

Fra Helseleksikon.no
Revisjon per 11. apr. 2010 kl. 04:52 av Arne (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Kan ikke røre meg - hører stemmer

Hei, jeg er ei jente på 16 år. Dette har skjedd tre ganger:

Jeg ligger i sengen og ska sovne, når det begynner å prikke i hele kroppen. Det føles ut som at jeg får masse gåsehud. Av å til så hører jeg stemmer når dette skjer, og jeg kan ikke røre på meg! Det er så vidt at jeg kan røre på underkroppen, men det er bare litt. Det føles som at jeg ikke er medveten, men jeg kan åpne øynene. Dette skremmer meg, så jeg håper at dere kan hjelpe meg så fort som mulig!

Takk

--Main-94

Svar: Føler meg lam og bevisstløs og hører stemmer - dette skremmer meg!

Følelse av å være lam og bevisstløs, og det å høre stemmer, kan være symptomer på stress og illustrerer det nære samspillet mellom tanker, følelser og "kroppslige" opplevelser.
Det å høre stemmer et klassisk symptom ved psykiske lidelser. Men de fleste som hører stemmer har faktisk ingen psykisk lidelse.[1] I stressede situasjoner kan så mange som en av fire høre stemmer, fra tid til annen. I ditt tilfelle kan dette kanskje være et signal om at du har ting å stri med og kanskje burde søke råd hos din lege om hvordan du best kan mestre symptomene og det som eventuelt fremprovoserer dem.

Kroppslige opplevelser som lammelse, gåsehud, og ikke minst følelse av bevisstløshet uten at man nødvendigvis er det, kan også være slike symptomer på kroppslig og mentalt stress. Ofte melder symptomene seg når man forsøker å slappe av, for eksempel når man ligger i sengen og skal sove. Dette kan da oppleves skremmende, men la meg forsøke å berolige deg med å si at slike symptomer i seg selv er ufarlige, selv om de kan være veldig plagsomme.

Jeg nevnte innledningsvis at det er et nært samspill mellom kroppslige og tankemessige prosesser. Rent biologisk kan tankenes kontroll med kroppens funksjoner og symptomer forklares med at hjernen skiller ut overordnede styringshormoner som regulerer viktige funksjoner som stoffskifte, væskebalanse, stresshormoner osv. Ofte grupperer man kroppslige plager som psykosomatiske når det er tankeprosesser som har utløst de fysiske symptomene. På samme måte kan enhver fysisk sykdom påvirkes av våre tanker på en måte som ofte betegnes somatopsykisk (altså det motsatte av psykosomatisk). Kroppslige påvirkninger (sykdommer og skader) kan altså uavhengig av hjernen føre til endret hormonutskillelse og nerveimpulser som sender signaler tilbake til hjernen og påvirker tankeprosessene.

Jeg nevner dette for å understreke at psykiske plager er en helt naturlig reaksjon og ikke noe å være "redd for", selv om psykiske plager fortsatt kan være tabubelagt. Det å få diagnosen "psykisk syk" kan for mange oppleves skremmende, og i vår kollektive bevissthet finnes det nok fortsatt et minne om psykiatriens tidligere historie, som nettopp handler om isolasjon og overgrep mot mennesker som fortjente bedre. Men svært mye har forandret seg på bare noen få år, og psykiske plager er idag mye mindre tabubelagt takket være viktige fremskritt i både forskning, helsetjenestetilbud og allmenn forståelse av psykiatrisk sykdom.

I hvilken grad stemmene plager deg vil avgjøre hvor viktig det er for deg å søke råd hos din lege. Det er spesielt viktig å ta kontakt med legen hvis stemmene oppleves skremmende og ubehagelige, eller hvis de oppleves som "imperative", det vil si at de "tvinger" en til å utføre uønskede handlinger. Definisjonen på en "psykisk sykdom" er idag nettopp knyttet opp mot det at man opplever plager av symptomene. Men uansett høres det ut som at du kunne trenge en prat med legen din eller en annen som kan hjelpe deg med å sortere ut hva du har av psykisk og fysisk stress. Du kan også lese mer om det å høre stemmer på nettsidene til Mental helse[2], som også har en kontakttelefon du kan ringe til[3].

Håper dette svaret var til noe hjelp.


Lykke til!


--Arne Westgaard, lege, 11.4.2010

Referanser (eksterne lenker)

  1. NRK Puls (3.9.2007): Vanlig å høre stemmer i hodet
  2. Mental helse, rom for stemmer: Å høre stemmer - informasjon til deg som hører stemmer
  3. Mental helse: Hjelpetelefonen: tlf 116 123 (betjent hele døgnet)

Sist revidert av Arne, 11.4.2010. Sist endret 11.04 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.