Beskjed legen opptatt.png





Forskjell mellom versjoner av «Manisk depressiv som blir bedre av ulovlige medisiner»

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk
m
m
 
(Én mellomliggende revisjon av samme bruker vises ikke)
Linje 33: Linje 33:
 
[[Kategori:Psykiske plager]]
 
[[Kategori:Psykiske plager]]
 
[[Kategori:Sosiale problemer]]
 
[[Kategori:Sosiale problemer]]
 +
<metadesc content="Sterke smertestillende, vanedannende eller narkotiske medisiner er ikke egnet til å behandle manisk-depressiv lidelse." />

Nåværende revisjon fra 1. jun. 2009 kl. 08:23

Manisk depressiv som blir bedre av ulovlige medisiner?!!

Hei!

Jeg er en fortvilet jente som har en kjæreste (25) som er manisk depressiv. Det har vært veldig mye "ups and downs" med oss, men nå ser det ut som han er stabil, og har vært det en lengre periode.

Problemet er at han har en kamerat som jobber på et apotek, som skaffer han enkelte reseptbelagte medisiner. Rivotril, Xanor, Flunipan, Dolcontin, Vival og Sobril er de medisinene han har fått tilgang på ulovlig og som han bruker nå. Er dette farlige medisiner for ham?? Han har stabilisert seg mye mer og er ofte glad og positiv etter at disse medisinene kom på banen. Problemet hans er at det er ingen lege eller psykolog som vil skrive dem ut til ham, så han har fått tilgang på dette gjennom kjente, ulovlig fra en medarbeider på et apotek.

Jeg er litt usikker på om han manipulerer meg med alle de gode argumentene om at dette er bra medisiner for han, og han hevder også at han har gått på de før, og kjenner doseringen og har lang erfaring med de. En annen ting og er at han har kroniske ryggsmerter. Han går til kiropraktor, har prøvd en rekke forskjellige behandlinger, men ingenting hjelper annet enn sterk medisin.

Er han en narkoman? Trenger virkelig hjelp til dette. Vil hjelpe han og ønsker han alt godt. Det ser ut som medisinene fungerer godt, men hva vil skje når de tar slutt? Han sier det bare er en nødløsning når han er i en skikkelig krise.

--anonym

Svar: Rusavhengighet eller medisinsk behandling mot manisk depressiv lidelse - bruk eller misbruk?

Kjæresten din har et medikamentavhengighetsproblem - det kan ikke bortforklares. De medisinene du nevner, er sterke, narkotiske stoffer, som ikke er egnet til å behandle manisk-depressiv lidelse. Kjæresten din bør kontakte fastlegen for å få hjelp til kontrollert nedtrapping av medisinbruken og til å finne andre måter å hanskes med ryggsmertene og de andre ubehagelige symptomene.

Ofte tenker man på narkomani som det å sette injeksjoner med sterke rusmidler intravenøst (sprøytenarkomani). Kjæresten din gjør kanskje ikke det, men han misbruker narkotiske legemidler i den hensikt å føle seg bedre, og det må nok også regnes som narkomani. Det vil antakelig ikke gå særlig lenge før den utro apotek-medarbeideren blir avslørt, og da vil kjæresten din måtte kjøpe medisinene illegalt og dyrt annetstedsfra for å kunne opprettholde medikamentmisbruket. Dette fører sjelden noe godt med seg. Og selv om misligholdet aldri skulle bli oppdaget, så er ikke de medisinene du nevner noen god og varlig løsning for ryggsmerter og manisk-depressiv lidelse.

Det høres ut som at du og din kjæreste har et fortrolig og tillitsfullt forhold. Det viktige spørsmålet er om han klarer å innrømme overfor seg selv - og overfor deg - at han har et medikamentavhengighets-problem. Det neste og minst like viktige spørsmålet er om han faktisk vil ha hjelp for avhengigheten. Dessverre hører ofte bortforklaringer og manipulasjon med til medikament- og stoffavhengighet, og hvis han ikke vil ha din og andres hjelp til å komme ut av avhengigheten, så kan neppe "nødløsningene" forstås som annet enn fornektelse og bortforklaringer. Kjærligheten må være gjensidig. Er den ikke det, må du tenke deg nøye om og først og fremst ta hensyn til deg selv.

Jeg tror du kan være en støtte for kjæresten din, men bare hvis han virkelig vil ha din hjelp. Ikke la deg overtale til å bli en del av hans tilværelse - eneste løsning er at han følger deg, ikke omvendt. Ofte er den største vanskeligheten med å komme seg ut av stoffavhengighet at hele ens sosiale miljø er i samme situasjon - og man trekkes tilbake til avhengigheten av "vennene" selv etter at man trodde man hadde klart å snu om på livet. Noen ganger kan det være det eneste som hjelper - å snu helt om på livet. Fastlegen vet nok om noen rehabiliteringssentre, og det går også an å flytte ut av storbyen og etablere seg et annet sted. Snakk med gode venner og familie. Ikke la deg blende av hans argumentasjon, men lytt til hva andre mener.

Jeg forstår at han - og du - er i en fortvilet situasjon. Bruk av vanedannende medisiner er ingen varig løsning for verken ham eller deg. Jeg håper du tenker deg godt om før du bestemmer deg for hva som er viktigst for deg i denne sammenhengen. Om du skulle glemme alt annet som står i dette svaret, så husk at du ikke kan hjelpe en som ikke vil ha hjelp. Hvis han sier han vil ha din hjelp, så foreslår jeg at dere sammen går til fastlegen og legger det hele frem for ham eller henne - og følger opp de rådene dere da får.

Lykke til - til både ham og deg.

--Arne Westgaard, lege 10. mai 2009 kl. 12:35 (CEST)


Sist revidert av Arne, 15.5.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.