Beskjed legen opptatt.png





Regulering av blodsukkeret

Fra Helseleksikon.no
Revisjon per 10. aug. 2008 kl. 07:18 av 129.240.250.86 (diskusjon) (New page: Når næringsstoffer normalt tas opp i tarmen og brytes ned til sukkermolekyler, øker sukkerkonsentrasjonen i blodet, og de såkalte øycellene i bukspyttkjertelen svarer da med å sk...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Når næringsstoffer normalt tas opp i tarmen og brytes ned til sukkermolekyler, øker sukkerkonsentrasjonen i blodet, og de såkalte øycellene i bukspyttkjertelen svarer da med å skille ut hormonet insulin. Dette hormonet fungerer som døråpner slik at sukkermolekyler i blodbanen kan få slippe inn i celler i vev der blodet strømmer til. På denne måten samarbeider øycellene i bukspyttkjertelen og cellene i vevet rundt omkring i kroppen slik at blodsukkerkonsentrasjonen hele tiden holdes på et nokså konstant nivå, slik at organer med behov for et jevnt sukkertilskudd kan fungere normalt.

Hvis blodsukkerreguleringen svikter, får man såkalt "sukkersyke", eller diabetes mellitus.