Beskjed legen opptatt.png

Skjev penis

Fra Helseleksikon.no
Revisjon per 31. mar. 2010 kl. 08:37 av Arne (diskusjon | bidrag)
Hopp til: navigasjon, søk

Skjev penis - bør jeg opereres?

Jeg er en gutt på 16 år. Jeg har søkt rundt på nettet om problemet mitt, men finner ikke svaret på det jeg lurer på. Penisen min er skjev, men ikke på den måten at den går til en av sidene ... den er rett, men er på en måte forvridd. Hvis jeg ser meg i speilet, så ser jeg at hullet (urinrørsåpningen) ikke er rett i forhold til kroppen, men helt skjev. Dette gjelder bare når penis er erigert. Er dette vanlig? Hvordan kan jeg få ordnet det? Er det dyrt i så fall, og tar det lang tid?

Håper veldig på svar!

Var litt vanskelig å forklare problemet, men kanskje dette er til hjelp, hehe (sett forfra): rett penis: (|) min penis: (/)

--Michael

Svar: Skjev penis - operasjon nødvendig?

Skjev penis behøver ikke opereres når vannlatingen fungerer normalt og den erigerte penis er såpass rett at skjevheten ikke er til hinder for samleie.
Det er ikke hver dag man ser en erigert penis. Hvis man søker etter bilder av erigerte peniser på Internett, vil nok flertallet av de penisene man ser være uvanlig store og "strømlinjeformede" kjønnsorganer som "egner seg" for fotografering. Men innimellom vil du også se noen som er skjeve, forvridde og skakke på ulike måter. Sånn er virkeligheten. De fleste av oss er mer skjeve både her og der enn prototypene man ser på bilder og film.

Du behøver med andre ord sannsynligvis ikke bekymre deg selv om din penis skulle være litt skjev eller forvridd, med mindre det plager deg fysisk eller funksjonelt. Skal si litt mer om det nedenfor. Hvis du har plager, kan en urolog hjelpe deg til å vurdere om en operativ korreksjon vil kunne hjelpe deg. Be i så fall om en henvisning til spesialist fra din egen lege. Det bør du ikke grue deg for, og det bør ikke være noe problem.

Litt mer om hva det vil si å ha plager av en erigert penis. Funksjonen til en erigert penis er nøkternt sagt at den skal kunne stimuleres til orgasme og brukes til å gjennomføre et samleie. Det første punktet er altså et behags-aspekt, og til dette formålet spiller det ingen rolle om penis er skjev, så lenge ereksjonen ikke er smertefull. Det andre punktet dreier seg om hvorvidt penis er rett nok til at man får ført den inn og ut av skjeden og stimulert til vellykket sædavgang i kvinnens skjede. Hvis begge deler er mulig (orgasme, samleie), er det sjelden noen god grunn til å "korrigere" operativt en skjev penis.

Du er altså 16 år, og mange unge gutter kan nok føle at det er både vanskelig og kanskje litt pinlig å ta opp slike spørsmål med leger, selv om leger gjerne går i hvit frakk og er vant til slikt. Hormonene er "skyhøye" når man er ungdom, og i blant lever penis også sitt eget liv, spesielt om man fokuserer for mye på den. Dette kan man jo gå og gruble på, men budskapet er altså at dette er helt naturlig og ikke noe å tenke for mye over.

Jeg husker selv svært godt at jeg som ungdom - lenge før jeg ble lege - etter mye grubling bestemte meg for å dra til min egen lege (en kvinnelig lege, selv om det kanskje ikke spiller så stor rolle) for å spørre om en kul på min penis kunne være gonoré eller syfilis (det var bare en helt alminnelig kvise i huden...)! Det føltes mildt sagt ikke helt enkelt å ta skrittet å oppsøke en lege dengang, men jeg kan love deg at det etterpå føltes helt ufarlig og egentlig veldig befriende å ha fått snakket med legen om det jeg hadde på hjertet og vist fram det jeg hadde der nede.

Mitt råd til deg er derfor: Hvis du plages med at penis er skjev, så bestill time hos din egen lege og be eventuelt om en henvisning til urolog hvis du ønsker råd fra en spesialist.

Men det høres altså for meg ut som at du er ganske normal, med andre ord litt skjev som de fleste andre, og at du ikke behøver å tenke mer på dette med mindre det plager deg på den ene eller den andre måten.

Lykke til!


--Arne Westgaard, Lege, 31.3.2010Sist revidert av Arne, 31.3.2010. Sist endret 31.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.