Beskjed legen opptatt.png

Bukspyttkjertel - hvor lenge kan man leve uten en bukspyttkjertel

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Hvor lenge kan man leve uten en bukspyttkjertel?

Dette er et spørsmål man kan svare både kort og langt på.

Kort svar: Det enkle svaret er at man dør i løpet av noen dager uten bukspyttkjertel dersom man ikke gjør noe for å få kontroll på blodsukkeret på et eller annet vis. Bukspyttkjertelens viktigste oppgave er å regulere blodsukkeret, og det er en helt livsnødvendig funksjon.

Her er et noe mer utfyllende svar:

Bukspyttkjertelens viktigste oppgave er altså ikke å produsere bukspytt - det kan man klare seg ganske godt uten, man bare tar tabletter med fordøyelsesenzymer som ellers ville blitt skilt ut til tynntarmen fra bukspyttkjertelen i forbindelse med måltidene. Uten dette bukspyttet får man problemer med å bryte ned og oppta visse næringsemner, blant annet fett. Dette gir kronisk løs, fettet avføring og generelt feilernæringsproblemer pga manglende nedbrytning og opptak av næringsstoffer som fett, fettløselige vitaminer og proteiner.

Men bukspyttmangelen kan man altså leve ganske greit med, om man bare tar enzymtabletter i forbindelse med måltider. Bukspyttkjertelens viktigste oppgave er imidlertid å produsere hormonet insulin, som regulerer blodsukkeret. Uten insulin vil blodsukkeret stige ukontrollert. Manglende kontroll med blodsukkeret vil raskt gi alvorlige symptomer som etter hvert vil true livet dersom man ikke raskt får iverksatt nødvendige tiltak for å få blodsukkeret under kontroll.

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 13.12.2009. Sist endret 31.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.