Beskjed legen opptatt.png

Klump i halsen - hvordan bør det undersøkes

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Klump i halsen - er det nok å undersøke bare med lys og pinne?

Hei

Har siste tre dagene følt at det ligger en klump i halsen. Var hos legen, og hun sjekket bare med lys og en pinne. Hun sa jeg ikke har noe der, bare muligens sopp. Men hva kan hun egentlig se med bare lys? Jeg tør nesten ikke spise.

--Anonym

Svar: Klump i halsen med varighet noen dager - hva man kan (og ikke kan) se med bare lys og pinne

Følelse av klump i halsen av noen dagers varighet, uten feber eller andre symptomer, kan skyldes at man har satt fast matrester i en lomme bak i svelget eller at man har en lavgradig halsbetennelse. Det er vanligvis ingen grunn til bekymring.

Hvis man har gått noen dager og kjent på at man har en klump i halsen, uten at det er blitt riktig ille, så er det vanligvis ingen grunn til å bekymre seg. Har man gått i lengre tid med slik "klump i halsen"-følelse, kan det både ha psykiske og fysiske årsaker, og da er det større grunn til å få det undersøkt hos lege. Allmennlegene vil ofte gjøre helt enkle undersøkelser først. Sammen med sykehistorien vil det bestemme om det er grunnlag for å utrede videre. I blant kan slik klumpfølelse i halsen gå over av seg selv i løpet av en dag eller to uten at man behøver å gjøre noe.

Forbigående klump i halsen kan skyldes at det har samlet seg matrester i "lommer" bak i svelget, eller at man er i ferd med å dra på seg en halsbetennelse. Hvis man har feber, bør legen ta en prøve av spytt/belegg på mandlene med en vattpinne for å utelukke streptokokkinfeksjon i halsen. En slik streptokokkundersøkelse gjør gjerne legene med en såkalt hurtigtest, der svaret er gitt på bare få minutter. En tilsvarende test kan tas hvis man mistenker mononukleose ("kyssesyken"). Ofte undersøker legen i CRP ("hurtigsenkningen"). Sistnevnte gir gjerne en pekepinn på alvorligheten av infeksjonen, hvis det dreier seg om en bakterieinfeksjon (for eksempel streptokokk-halsbetennelse) eller mononukleose. Men vanligvis ledsages slike infeksjoner av feber og eventuelt andre symptomer, og det høres altså ikke ut som det er dette som har forårsaket symptomene i ditt tilfelle.

Noen ganger kan årsaken til "klump i halsen"-følelsen være en soppinfeksjon (trøske), og slike soppinfeksjoner er det faktisk forholdsvis enkelt å påvise ved bare å lyse inn i munnen med en lommelykt. I karakteristiske tilfeller er det et hvitt belegg som man kan skrape av. I noen tilfeller undersøker man dette hvite belegget i mikroskopet eller sender en prøve til soppdyrkning ved et mikrobiologisk laboratorium. Men hvis belegget og klumpfølelsen går over etter noen dager (eller ukers) behandling med et soppmiddel (for eksempel Mycostatin), er prøvetaking pga slik soppmistanke vanligvis unødvendig.

Når bør det gjøres supplerende undersøkelser?

Mer avanserte undersøkelser som såkalt bakre rhinoskopi, gastroskopi eller eventuelt bronkoskopi kan også være aktuelt hvis symptomene ikke gir seg, eller hvis andre symptomer (f.eks. vekttap, sure oppstøt/halsbrann, blodig oppspytt) tilsier nødvendigheten av slike undersøkelser. Ultralyd- og CT-undersøkelse av halsen vil også kunne være aktuelt i slike tilfeller. Første skritt ved "klump i halsen" er imidlertid at legen undersøker på enkelt vis med lommelykt og trepinne. Trepinnen brukes for å holde tungen nede slik at man får sett lengst mulig bak i svelget. Hvis denne enkle legeundersøkelsen, sammenhold med sykehistorien, tilsier at det er behov for supplerende undersøkelser for å komme til bunns i hva klumpfølelsen skyldes, bør allmennlegen (fastlegen) henvise til spesialist og/eller eventuelt en av de angitte supplerende undersøkelsene.


--Arne Westgaard, Lege, 28.09.2010Sist revidert av Arne, 28.09.2010. Sist endret 28.09 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.