Beskjed legen opptatt.png

Regulering av blodsukkeret

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Nivået av glukose i blodet, blodsukkeret, må være nøye regulert for at viktige funksjoner i kroppen skal være ivaretatt og for at det ikke skal utvikles sykdom.

Normal blodsukkerregulering

Når næringsstoffer normalt tas opp i tarmen og brytes ned til sukkermolekyler, øker sukkerkonsentrasjonen i blodet, og de såkalte øycellene i bukspyttkjertelen svarer da med å skille ut hormonet insulin. Dette hormonet fungerer som døråpner slik at sukkermolekyler i blodbanen kan få slippe inn i celler i vev der blodet strømmer til. På denne måten samarbeider øycellene i bukspyttkjertelen og cellene i vevet rundt omkring i kroppen slik at blodsukkerkonsentrasjonen hele tiden holdes på et nokså konstant nivå, slik at organer med behov for et jevnt sukkertilskudd kan fungere normalt.

Svikt i blodsukkerregulering

Hvis blodsukkerreguleringen svikter, får man såkalt "sukkersyke", eller diabetes mellitus (som ofte bare kalles diabetes). Det fører ofte til forhøyede blodsukkernivåer (hyperglykemi). Man kan også i visse tilfeller få for lave blodsukkernivåer (hypoglykemi).


Sist revidert av Arne, 13.03.2009. Sist endret 13.03 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.