Beskjed legen opptatt.png

Kan jeg bli gravid av dette?

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Gravid av sex uten samleie?

Hei! Jeg er en jente på 17 år som ennå ikke har hatt sex. Det vil si at kjæresten ikke har vært "inni" meg ennå. Men for en uke siden lå vi sammen og "gnikket" mot hverandre, og kroppsvæskene våre og kjønnsorgan var da i kontakt. To dager etterpå fikk jeg akutt oppkastsyke, og jeg har nå utflod som er både kraftig, litt sur-luktende og hvit. Menstruasjon skal jeg ha i neste uke (tror jeg..). Jeg er livredd for at jeg kan bli gravid av den "seksuelle kontakten" vi til nå ha hatt og at det jeg har opplevd i etterkant er symptomer på at jeg er gravid. (Min mor hadde oppkastsyken i forrige uke, og mange andre har hatt det også da, men..) HJELP MEG!

--Sol

Svar: Gravid av seksuell kontakt uten samleie?

Sjansen for at du er gravid er minimal, men du bør tenke deg nøye om før dere fortsetter med ubeskyttet sex.
Risikoen for å bli gravid er svært lav hvis man virkelig klarer å holde seg fra vaginalt samleie. Men fristelsen kan være stor, og noen ganger tas avgjørelsen på impuls. Ubeskyttet kos uten klær er godt så lenge man ikke blir ufrivillig gravid eller får en kjønnssykdom. Klamydia, kondylomer og herpes er veldig vanlig hos seksuelt aktive unge mennesker, og seksuell nærkontakt gir høy risiko for smitteoverføring enten man gjennomfører samleie eller ikke.

Som sagt tror jeg sjansen for at du er gravid, er minimal. Men hvis du vil vite det helt sikkert, anbefaler jeg deg å ta en graviditetstest som du får kjøpt på apoteket. Du og kjæresten din bør nok også ta en prat sammen om hva dere tenker at dere vil gjøre hvis dere skulle fortsette å ha sex sammen og du tilfeldigvis blir gravid! Hvis dere vil, kan dere også gå sammen til legen og diskutere prevensjonsmidler.

Dine symptomer: Omgangssyke og sur, hvit utflod

Din kraftige, surt-luktende hvitlige utflod kan være en soppinfeksjon, spesielt hvis du også kjenner litt svie og/eller kløe rundt skjeden. Soppinfeksjoner i underlivet er ganske vanlig og kan komme for eksempel etter økt seksuell aktivitet, men også helt tilfeldig. Soppen, en gjærsopp, som oftest Candida albicans, finnes normalt i slimhinnene hos mange av oss, men kan blusse opp til synlig infeksjon når det skjer endringer i miljøet i slimhinnene eller ved endringer i kroppens motstandskraft mot infeksjoner.[1] Du har nettopp gjennomgått omgangssyke, altså trolig en virusinfeksjon i mage-tarmsystemet. Dermed er din generelle motstandskraft nå også noe nedsatt, slik at soppinfeksjoner utgått fra normalflora i underlivet lettere kan oppstå.

Hvordan kan du behandle en soppinfeksjon i underlivet?

Det kan godt hende at symptomene fra underlivet går over av seg selv i løpet av noen dager - i forbindelse med at du kommer deg helt etter omgangssyken og gjenvinner din normale motstandskraft mot infeksjoner. Men hvis symptomene ikke går over i løpet av en dag eller to, kan du smøre på en soppdrepende krem som heter Canesten (klotrimazol). Denne får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Du kan smøre kremen rundt skjedeåpningen og også litt inn i skjeden hvis du kommer til, og den vil altså drepe soppen og høyst sannsynlig få bort symptomene hvis de ikke går over av seg selv. Hvis heller ikke dette hjelper, vil jeg anbefale deg å gå til legen din for å få resept på vagitorier, som føres lenger inn i skjeden og behandler soppen mer effektivt, men i grunnen tror jeg ikke det vil bli nødvendig.

Seksuelt overførbar sykdom? Partnerbehandling?

Et siste apropos: soppinfeksjon i underlivet og på penis regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom. Men det kan godt hende at partneren din også har fått litt sopp under forhuden. Det vil arte seg som rødlig irritasjon under forhuden og på glans, eventuelt kløe og svie, og med hvitt sekret under forhuden. Soppen trives best i fuktig miljø, så han kan eventuelt passe på å tørke under forhuden etter at han har latt vannet slik at soppen ikke trives for godt. Kjæresten din behøver ikke nødvendigvis behandle seg selv med soppmiddel selv om du måtte gjøre det, men han kan selvsagt godt bruke kremen han også hvis han skulle ha plagsomme symptomer som ikke går over av seg selv.


--Arne Westgaard, lege, 16.4.2010

Referanser

  1. Folkehelseinstituttet: Candidiasis

Sist revidert av Arne, 16.4.2010. Sist endret 16.04 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.