Beskjed legen opptatt.png

Katt/graviditet/fødsel/1 leveåret

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Gravid og tre katter - kan barnet bli smittet med "kattevirus"?

Jeg har sjekket meg for dette "katteviruset", som folk kaller det, men det har jeg altså ikkje.

Har fått meg to innekatter (rasekatter) samt en gate-mix som er ute. Det jeg er redd for er:

1. Kan jeg smitte barnet med noe mens jeg går gravid? eller 1 leveåret med kattene? avføring?

2. Er det nå så lurt å skaffe seg katt når man planlegg barn? hehe

3. Er det noen typer katter som smitter minst? av inne eller ute katter?

4. Er det noe gravide bør unngå ved katt/avføring?

og har du noen andre kloke ord takker jeg gjerne for hjelpen!

--Jente1983

Svar: Graviditet og risiko for smitte med toksoplasmose fra katt

Nærkontakt med katter under graviditet kan føre til alvorlige misdannelser hos barnets nervesystem og i flere andre organer.
Du vet tydeligvis at nærkontakt med katter kan føre til infeksjon med parasitten toxoplasma gondii, altså toksoplasmose. Når en gravid kvinner smittes, er risikoen stor for at barnet påføres alvorlige misdannelser i blant annet nervesystemet.

Utekatter spiser i blant små mus og andre gnagere som er hyppig vert for toksoplasmose-parasitten. Derfor er risikoen høyere for at man smittes av utekatter enn for at man smittes av innekatter. Uansett bør du overlate til andre å skifte sand i avføringskassen til kattene dine, for det er ved kontakt med avføringen at risikoen for å bli smittet er størst.

Toksoplasmose kan også overføres via jord som er forurenset med parasitten, for eksempel uvaskede grønnsaker og rått kjøtt fra gårdsbruk der det holdes katt. Det er derfor en god regel å vaske seg på hendene når man har vært i kontakt med katten og ellers når man for eksempel har arbeidet i hagen og fått jord på hendene.

Så snart barnet er født, er risikoen betydelig mindre for at det utvikles alvorlig sykdom hos barnet. Det første leveåret er imidlertid barnets immunsystem mindre utviklet, og det er lurt å legge til seg gode vaner så barnet unngår unødvendige infeksjoner.

En siste kommentar: Selv kvinner som er testet positive for tidligere gjennomgått toksoplasmose, bør ha god hygiene og helst overlate utskifting av kattesand til andre, i og med at det hender testene for toksoplasmose er unøyaktige. Man kan altså teste falskt positivt, dvs at man likevel ikke har gjennomgått infeksjonen selv om testen slår ut positivt.


--Arne Westgaard, lege, 8.3.2010Sist revidert av Arne, 8.3.2010. Sist endret 15.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.