Beskjed legen opptatt.png

Lavt blodtrykk, langsom puls og svimmelhet

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Lavt blodtrykk, ortostatisk hypotensjon

Jeg er en dame på 51 år. Har vært til utredning i over 20 år for svimmelhet. Har vært mer eller mindre bedre i perioder, men er nå dårlig med et varierende blodtrykk på f.eks. 104/66 og 105/64, og har også meget lav puls uansett om jeg er i aktivitet. Eksempel på puls: 48, 50, 54. Klarer ikke å stå oppreist i mer enn noen få minutter. Får tykk i hodet og uklart syn og må legge meg ned. Har tatt "tilt-test" som bekrefter dette. Jobber som sekretær.

Det sies at min BT-regulator ikke virker. Ligger denne i nakken? Føler mye rart i nakken, halve ansiktet og hele ryggen.

Virker som det er vanskelig både for fastlege og sykehuspersonell å ta tak i dette. Dette sliter meg helt ut både psykisk og fysisk.

Må jeg bare godta dette og vente til det sier stopp? Er jeg så spesiell at ingen kan hjelpe meg?

Takk

Tutta48

Svar: Lavt blodtrykk kan ha mange årsaker. Du beskriver ortostatisk hypotensjon

Hei Tutta

Lavt blodtrykk kan ha mange årsaker, og noen ganger finner man ingen spesifikk årsak. Du beskriver ortostatisk hypotensjon, en tilstand heller enn en sykdom.

Ortostatisk hypotensjon: stillingsbetinget lavt blodtrykk

Ortostatisk hypotensjon (orto- rett, statisk (statos) stående, stilling; hypo- lavt, tensjon trykk) arter seg ved at blodtrykket synker når man står oppreist. Man blir da svimmel rett og slett fordi for lite blod sirkulerer gjennom hjernen. De fleste får kun et kortvarig blodtrykksfall av å reise seg fra liggende til stående stilling. Den "normale" blodtrykksreguleringen kompenserer nemlig ganske raskt og effektivt for tyngdekraftens påvirkning på blodet og hindrer at blodet samler seg i bena og underkroppen. Men ikke alle har like effektive mekanismer for regulering av blodtrykket i slike situasjoner. Det betyr ikke nødvendigvis at du er syk, bare at din kropp ikke svarer på samme måte som "normalen".

Astronauter

Et interessant eksempel er astronauter som har vært vektløse over lengre tid. De må gradvis tilvennes å kunne komme seg opp fra liggende til stående stilling, noe som må skje over dager og uker hvis de har vært vektløse lenge. Disse blodtrykksmekanismene kan nemlig svekkes hvis de ikke benyttes over tid. På samme måte kan man nok til en viss grad trene seg opp og på annen måte lære seg å kompensere hvis man har mindre effektiv blodtrykksregulering enn "normalen".

Diagnose og årsaker

Ved ortostatisk hypotensjon er blodtrykket målbart lavere når man reiser seg fra liggende til stående. Diagnosen bekreftes av en nedgang i overtrykket (det systoliske blodtrykket) på minst 20 mmHg eller en nedgang i undertrykket (det diastoliske blodtrykket) på minst 10 mmHg. Ortostatisk hypotensjon er vanligere hos eldre. Ofte er det ingen spesiell grunn til at det utvikles ortostatisk hypotensjon. Ulike sykdommer - og mange medisiner - kan imidlertid gi eller forsterke symptomer på ortostatisk hypotensjon, f.eks. anemi (lav blodprosent), sukkersyke, hjertesykdom eller sykdommer i det autonome nervesystemet. Symptomene på ortostatisk hypotensjon forverres gjerne av væskeunderskudd (dehydrering), alkoholinntak, søvnmangel, uregelmessige måltider m.m.

Utredning

Det høres ut som at du allerede er utredet så godt det lar seg gjøre. Du tar sannsynligvis ingen medisiner som kan senke blodtrykket og gi svimmelhet eller på annen måte svekke blodtrykksreguleringen når du reiser deg fra liggende/sittende til stående stilling. Jeg regner med at du også har fått utført hjerteundersøkelser som slår fast at du ikke for eksempel har en hjerterytmeforstyrrelse (f.eks. såkalt AV-blokk), samt at du har fått en medisinsk vurdering av eventuelle nevrologiske årsaker til lavt blodtrykk og svimmelhet.

Vippetesten som du nevner (tilt test), har bekreftet at blodtrykket ditt synker når du vippes fra horisontal til vertikal stilling, og du kan da slå deg "til ro" med at du har ortostatisk hypotensjon uten at det foreligger noen bakenforliggende årsak. Hvis du imidlertid er i tvil om utredningen har vært fullgod, så har du også anledning til å be om en annenhåndsvurdering. Spesialister i indremedisin og nevrologi vil normalt ha ansvaret for å utrede slike symptomer. Sykehusinnleggelse er som oftest ikke nødvendig.

Råd og tips

Håper dette var til noe hjelp. Jeg forstår at det lave blodtrykket til tider har vært en stor plage for deg. Nedenfor har jeg skrevet ned noen generelle råd om hva du kan gjøre for å minske plagene. Stort mer tror jeg da ikke jeg har å si som svar på dine spørsmål, bortsett fra en siste ting: Du spør om blodtrykksreguleringen foregår i nakken. Vel, ikke først og fremst. Blodtrykksreguleringen er et resultat av et avansert "samarbeid" mellom mange ulike organer og hormonelle mekanismer såvel som regulering via nervesystemet. Kort oppsummert, noen av de viktigste involverte systemene: Blodårene i bena og ellers på kroppen, og spesielt hovedpulsårene på halsen, dessuten hjertet, hjernestammen og hjernen, samt hjernenerver og mindre nerver til indre organer og blodårer. Ikke minst er også nyrenes regulering av væske- og saltbalansen i kroppen avgjørende for å opprettholde et stabilt blodtrykk. Hormoner som stoffskiftehormonet tyroksin kan også spille inn, samt en rekke andre forhold.

Avslutningsvis: Hvis alt ser ut til å være "normalt", men du likevel plages fysisk og psykisk med dine symptomer. Ikke gi deg, be om råd fra din lege og få eventuelt henvisning til fysioterapeut og psykolog. Man må nok til en viss grad også lære seg å leve med enkelte problemer som dukker opp med årene, men hvis det er noe man kan gjøre, så bør man heller ikke gi opp forsøket på å få en bedre hverdag!

Lykke til!

Ortostatisk hypotensjon: råd for å motvirke svimmelhet når man reiser seg fort og/eller står lenge stille

  • Ligg gjerne med hodeenden litt høyere, for eksempel i 5-20 graders helning.
  • Ta deg god tid når du skal opp fra liggende til stående stilling. Begynn gjerne med å vippe litt med føttene mens du ennå ligger, og bøy så knærne noen ganger (sykle i luften). Sitt litt på sengekanten før du reiser deg opp.
  • Sørg for å ha noe å støtte deg til om du pleier å bli svimmel når du reiser deg. Sett deg gjerne ned igjen etter først å ha reist deg opp hvis du merker at du blir svimmel. Etter en liten pause kan du kanskje forsøke igjen å reise deg.
  • Spis små, hyppige måltider. Ha gjerne godt med salt på maten, det kan øke blodtrykket. Pass også på å få i deg rikelig med drikke.
  • En kopp kaffe om morgenen kan være til hjelp, men pass også på å få i deg nok med annen væske. Alkoholinntaket bør begrenses.
  • Skaff deg gjerne kompresjonsstrømper - elastiske strømper som holder et jevnt trykk mot bena slik at blodet ikke samler seg i for stor grad her når du står. Kompresjonsstrømper brukes normalt ikke om natten, men kan være bra å ha hvis du har arbeid hvor du står lenge oppreist - spesielt hvis du da lett blir svimmel. Kompresjonsstrømper i standard-størrelser kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Kompresjonsstrømper kan også tilpasses individuelt etter dine mål for at de skal sitte best mulig.

--Arne Westgaard, lege 31. jan 2009 kl. 00:14 (CET)


Sist revidert av Arne, 30.01.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.