Beskjed legen opptatt.png





Sår i munnhulen - ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom

Fra Helseleksikon.no
Revisjon per 1. jun. 2009 kl. 08:46 av Arne (diskusjon | bidrag) (satt inn referanse og gjort noen uthevinger i spørsmålet fra innsender)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Sår, hoven og øm i munnen

Hei!

Munnen min føles som en kjøttkake... øm, sår og hoven. Et slags gult belegg under tunga (ikke på tunga). Belegget går av, og under er det rødt og sårt. Føler også jeg er øm i tannkjøttet, og belegg samles kjapt på tennene.

Har brukt Vademecum munnskyllevæske og pusset tennene ofte denne uka. Har generelt god munnhygiene. Føler meg anspent og sliten i kjevene, er trykkøm, og jeg er også hoven under haka og har vondt i hodet og i nakken. Allmenntilstanden er ellers ok utenom at jeg er litt trøtt.

Bør jeg kontakte legen/tannlegen min? Er bedre nå. Men lurer på hva dette er, selvfølgelig. Var hos tannlegen for ca. 1 mnd. siden.

Har også noen små sår som ser ut som kviser, på knærne (rett under). Er hoven og varm der, og det klør. Har hatt dette før. Symmetrisk, går bort av seg selv etter en tid.

Blir veldig takknemlig for svar.

Diagnoser: Ulcerøs kolitt og kronisk anstrengelseshodepine.

Medisiner: Asacol og Burinex (tar ikke vanndrivende fast, men etter behov.)

--anonym

Svar: Sår i munnhulen - ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom?

Sårhet i munnslimhinnen sees hyppig ved kroniske tarmbetennelser, men da gjerne ved Crohns sykdom og ikke ved ulcerøs kolitt. Den vanligste årsaken til sår i munnhulen hvis man verken har ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, er munnskold (after) - eller soppinfeksjon.

After (munnskold) er såre og ømme flekker/blemmer som gjerne kommer på innsiden av leppene eller kinnene og gjerne er noen millimeter store (men kan også være mye større). De har gjerne et gråhvitt belegg med en rød ring rundt. En annen vanlig årsak til sårhet i munnslimhinnen er soppinfeksjon (trøske), men det gir ofte belegg først og fremst på tungen, så du har nok rett i at dette er en mindre sannsynlig årsak til dine plager nå. Herpesvirus kan også gi smertefulle blemmer i munnhulen.

Det kan også hende at du i virkeligheten ikke har ulcerøs kolitt, men Crohns sykdom. Faktisk hender det i blant at pasienter man trodde hadde ulcerøs kolitt, på et senere tidspunkt får diagnostisert Crohns sykdom. Disse to tilstandene ligner svært mye på hverandre - den primære årsaken er i begge tilfellene ukjent. Noen pasienter med kronisk betennelse i tykktarmen har såkalt indifferent kolitt, hvor det ikke er mulig å fastslå om det er ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom som forårsaker betennelsen. I regelen affiserer ulcerøs kolitt kun tykktarmen, mens Crohns sykdom kan gi betennelsesforandringer hvor som helst fra munnhulen[1] til endetarmsåpningen. Hvis en pasient med ulcerøs kolitt får plager fra andre deler av tarmkanalen, inklusivt munnhulen, vil det derfor ofte være rimelig å revurdere diagnosen for å forsikre seg om at man ikke har tatt feil av disse to tilstandene.

Du nevner at symptomene nå har gått litt tilbake. Munnskold går gjerne tilbake av seg selv i løpet av ca en uke, og det er altså en helt ufarlig tilstand som vanligvis ikke trenger noen behandling. Herpesvirusinfeksjon i munnhulen trenger heller ingen behandling med mindre man er generelt svekket av for eksempel alderdom eller sykdom generelt. Jeg råder deg derfor til å diskutere med din lege om det kan være grunnlag for videre diagnostikk for å bekrefte ulcerøs kolitt-diagnosen. En biopsi av såret i munnslimhinnen vil kunne påvise om det dreier seg om en såkalt granulomatøs betennelse, som er helt karakteristisk for Crohns sykdom. Spesielt hvis sårheten i munnhulen er plagsom og tilbakevendende, kan det være aktuelt med behandling som mer spesifikt hjelper ved Crohns sykdom - altså hvis det virkelig skulle være dette som forårsaker plagene. Men det er altså bare en av flere mulige diagnoser. Diskuter dette med din egen lege.

Når det gjelder de kløende sårene på knærne, så kan det kanskje minne litt om insektstikk. Du kan også høre med legen din om utslettet kunne tenkes å være en bivirkning av mesalazin, virkestoffet i Asacol. Hvis det viser seg å være det, så vil jeg ikke tro det har noen betydning, i og med at det går over av seg selv, i følge det du sier.

--Arne Westgaard, lege 31. mai 2009 kl. 22:25 (CEST)

Referanseliste

  1. Crohns sykdom i munnhulen, belyst med noen kasuistikker. Aase S, Koppang HS, Solheim T (m.fl.). Tidsskr Nor Lægeforen 2001;121:2489–91.

Sist revidert av Arne, 1.6.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.