Beskjed legen opptatt.png

Ørebetennelse hos baby

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Ørebetennelse hos baby

Hei. Har en sønn på 1,5 år som jeg tror har ørebetennelse. Det kommer puss ut av øret, og det relativt mye. Ellers er han i fin form og vi merker ikke noe på oppførselen hans. Bør vi dra på legevakten? Hva er behandlingsmåten? Dvs må han på en penicillinkur omgående?

--anonym

Svar: Kontakte lege ved renning fra øret hos 1,5 år gammel gutt?

Ved ørebetennelse hos små barn er antibiotikabehandling aktuelt først og fremst ved ett eller flere av følgende kriterier:

  • allmennsymptomer
  • feber i mer enn tre dager
  • renning fra øret som har vedvart i mer enn to dager
  • dobbeltsidig ørebetennelse
  • tidligere hatt hyppige ørebetennelser ("ørebarn")

I ditt tilfelle ville jeg råde deg til å kontakte lege mens det fortsatt renner fra øret hvis han samtidig skulle få feber, smerter eller allmennsymptomer, eller hvis renningen vedvarer i til sammen mer enn to døgn.

Symptomer og forholdsregler ved akutt mellomørebetennelse

Renning fra øret skyldes som oftest at trommehinnen har sprukket i forbindelse med en akutt mellomørebetennelse. Det renner da puss ut fra mellomøret, via øregangen og ut av øret. Du kan rense det ytre øret med en fuktig klut og eventuelt legge et tørt håndkle på puten om natten for å unngå søl og vond lukt på puten.

Renningen fra øret gir seg vanligvis nokså raskt etter at trommehinnen er sprukket (såfremt det dreier seg om en ukomplisert mellomørebetennelse), og man behøver derfor vanligvis ikke å kontakte lege akutt. Hvis renningen gir seg og det ikke tilkommer andre symptomer, er det gjerne tilstrekkelig å kontrollere trommehinnefunksjonen etter noen uker for å se at trommehinnen har tilhelet tilfredsstillende, slik at ikke f.eks. utvikling av språkferdigheter forsinkes.

Inntil trommehinnen har tilhelet (noen uker), bør ikke barnets hode være nedsenket under vann. Hvis barnet ditt f.eks. deltar i baby-svømming, bør du be en lege kontrollere at trommehinnen er intakt før du gjenopptar baby-svømmingen eller annen badeaktivitet der barnets øre kommer under vann.

Betennelse i ytre øregang

Noen ganger skyldes renning fra øret ikke en mellomørebetennelse, men en infeksjon i øregangen, der det altså ikke har gått hull på trommehinnen. Ved infeksjoner i øregangen er det rimelig å behandle med antibiotika hvis symptomene varer lenge eller tiltar, ved feber og/eller allmennsymptomer eller ved økende smerter. Hvis det er synlig rødt og hovent på det ytre øret eller bak øret, bør barnet uansett tilses av lege i og med at det kan være uttrykk for en noe mer alvorlig infeksjon.

Hvordan stiller legen diagnosen mellomørebetennelse eller betennelse i øregangen?

Enten det dreier seg om en infeksjon i øregangen eller i mellomøret stilles diagnosen av en lege ved blant annet å se inn i øret med en spesiell lykt med forstørrelsesglass (otoskop). På denne måten vil legen kunne fastslå om det dreier seg om betennelse i ytre øregang eller en akutt mellomørebetennelse. Dette er en vanlig undersøkelse som utføres på ethvert legekontor uten at legen må ha spesialistkompetanse.

Hvis du er i tvil om alvorlighetsgraden til tilstanden hos ditt barn, bør du likevel uansett kontakte lege.


Sist revidert av Arne, 27.12.2008. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.