Beskjed legen opptatt.png

Øreverk, blod på bomullspinne og svimmelhet

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Øreverk

Jeg har hatt øreverk de siste ukene, ikke alltid like mye. Er litt sår, og noen ganger har det kommet blod på q-tipsen når jeg har renset ørene. Har nå også blitt svimmel, det kommer og går, både når jeg går og når jeg sitter stille. Bør jeg få det undersøkt hos legen?

--Fanny

Foreløpig svar: Øreverk, blod på bomullspinne og svimmelhet - kontakte lege?

Øreverk forbindes ofte med mellomørebetennelse. Med øreverk mener man da gjerne både verk i betydningen 'smerte' og i betydningen 'puss' (som da er i mellomøret). Hvis trommehinnen sprekker, kan verk (puss) fra mellomørebetennelsen renne ut av øret.

En annen type øreverk er den type smerter som kommer fra irritasjon i øregangen - altså kanalen fra ørets utside og inn til trommehinnen. Denne ytre øregangen er spesielt utsatt for irritasjon hvis man pirker seg i øret med bomullspinner. Bomullspinner er laget ved at man tvinner bomull rundt en nokså spiss pinne. Bomullet sitter ikke alltid så godt fast i pinnen, og selv om den gjør det, så kan det å gni seg med q-tipsen irritere øregangen. Rensing av øregangen med bomulspinner er derfor generelt frarådet. Hvis irritasjonen blir kraftig, kan man i blant se blod på bomullspinnen, eventuelt også verk (puss).

Mange føler behov for å rense øregangen for ørevoks. Hvis man ikke får ut ørevoksen, kan det i seg selv gi opphav til irritasjon av øregangen. Det finnes andre måter å rense øregangen på enn ved å bruke bomullspinner. I tillegg til å irritere øregangen, vil q-tipsen ofte bare skyve ørevoksen lenger innover. Ofte ser vi leger pasienter som har øregangen fullstendig stappet med ørevoks, slik at luften ikke lenger ledes effektivt gjennom. Pasienter opplever dette gjerne som ganske ubehagelig, som om man plutselig er blitt stokk døv på det øret. Selv om man hører godt på det andre øret, får man da også problemer med å skille fra hvilken retning lydene i omgivelsene kommer fra. Det skyldes at retningshørsel forutsetter intakt hørsel på begge sider. Det øret som er nærmest lydkilden vil motta hørselsinntrykket ørlitegrann tidligere enn det andre øret, og dette er med på å gi oss inntrykk av hvilken retning lyden kommer fra. Nok om det. Det kan også nevnes at øresus og i noen tilfeller svimmelhet kan oppleves ved plagsom ørevoks og irritasjon av øregangen.

Jeg nevnte at det finnes andre måter å rense øregangen enn ved å bruke q-tips. En god måte er å skylle øret med saltvann, for eksempel ved hjelp av en applikator som fås kjøpt på apoteket (f.eks. Revaxør). Spør betjeningen på apoteket, så får du sikkert også gode råd.

I sjeldne tilfeller kan blod i øregangen skyldes mer alvorlige tilstander. Du nevner også svimmelhet, som godt kan skyldes irritasjon av øregangen, men som også kan ha andre årsaker. Hvis plagene vedvarer til tross for (1) at du unngår å pirke deg med q-tips og (2) at du forsøker å skylle øret med f.eks. Revaxør, så bør du nok kontakte legen din for en nærmere undersøkelse.

--Arne Westgaard, lege 15. des 2009 kl. 00:31 (CET)


Sist revidert av Arne, 15.12.2009. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.