Beskjed legen opptatt.png

Ørevoks og blod fra øret

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Vokspropp i venstre øre

Hei! Jag får ofte vokspropp i ørene, kanskje to ganger i året. Nå har jeg fått det igjen. Når jeg forsøker å få det bort, kommer det blod, så jeg er litt urolig. Synes du jeg bør gå til legen?

--anonym

Svar:Vokspropp og blod fra øret

Man bør ikke forsøke å pirke bort ørevoks, men heller skylle det ut med hjelp av f.eks. Revaxør (se bruksanvisning)[1], som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Det kan også hjelpe å dryppe øret med litt vanlig matolje før leggetid noen kvelder slik at voksproppen eventuelt løser seg opp og blir lettere å skylle ut. Mange kommer ikke til mål med øreskylling på egenhånd og må få hjelp av egen lege til dette.

Hvis det kommer litt blod ut av øret i forbindelse med at du har forsøkt å pirke bort ørevoksen, kan det skyldes at du har irritert huden og pådratt deg en liten skade i øregangshuden. Øregangen kan også være irritert fra før som følge av at ørevoksen. Noen ganger kan det utvikle seg til en bakteriell infeksjon, som i så fall gjør det nødvendig med antibiotikabehandling enten i form av øredråper eller tabletter. Ved kronisk irritasjon av øregangene er det også mulig å dryppe med et kortisonholdig preparat for å dempe hudirritasjonen i øregangen.

Både antibiotika og kortisonpreparater er reseptbelagt, og det kan derfor være lurt av deg å oppsøke legen din over helgen, med mindre plagene er ubetydelige og du kommer til mål med vanlig øreskylling på egenhånd som beskrevet over. Du bør kontakte legen straks dersom du får økende feber, smerter og eventuelt nedsatt allmenntilstand.[2]

--Arne Westgaard, lege 20. feb 2009 kl. 16:37 (CET)


Sist revidert av Arne, 20.02.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.

Eksterne lenker

  1. Revaxør til øreskylling, se bruksanvisning på nettsidene til Orion Pharma Norge
  2. Kontaktinformasjon for alle kommunale legevakter i Norge, www.legevakten.no