Beskjed legen opptatt.png

Akutte og kroniske smerter i stortåens grunnledd

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Brudd i stortå?

Jeg sitter her og vurderer om jeg skal dra til legen, men håper å slippe, så jeg forsøker å stille spørsmål her jeg....

For et par år siden mistet jeg en 1,5 liter brusflaske ned på venstre stortå. Det var vondt, egentlig veldig vondt, men det gikk da over etter hvert. Viste aldri dette til noen lege.... Har merket i tiden etterpå at om jeg har gått mye kan jeg få litt vondt i den tåa. I går kveld var jeg på tur på glatta med hunden. Jeg gikk vel en knapp time og kjente at jeg var litt sliten i tåa siden det var litt vanskelig å gå... Kom hjem og satt en stund i sofaen og jobbet på pc'n, og da jeg skulle reise meg, hadde jeg sååååå vondt i tåa. Klarer ikke å "dra den til meg" uten at det kjennes ut som om det stikker skarpe nåler rett ovenfor "hallux kulen", mot tåneglen. Det gjør så sinnsykt vondt at det nesten er umulig å gå med støvletter på...

Så lurer jeg jo på hva dette er da, kan det være frie legemer etter et mulig brudd den gangen med brusflaska? Kan de plutselig løsne sånn?

Håper noen kan svare da.....:-)

Lillis

Svar: Såfremt du tåler slike medisiner, bør du forsøke betennelsesdempende legemidler som ibuprofen (f.eks. Ibux) mot plagene fra stortåens grunnledd. Hvis det ikke gir seg, kan det være lurt å kontakte lege.

Smerter i stortåa etter slike skader er oftere forstuinger enn brudd. Langvarige smerter etter å ha slått stortåens grunnledd er også mulig selv om det faktisk "bare" var en forstuing. Slitasjegikt kunne også forklare både kroniske og mer akutte plager fra stortåens grunnledd. Jeg får inntrykk av at du kanskje har en såkalt hallux valgus, dvs skjev stortå. Dette er en tilstand som ofte kommer med alderen og som mange ganger er ledsaget av slitasjeplager. Men hallux valgus kan også gi plager fra stortåens grunnledd selv om det ikke måtte være så mye slitasje, rett og slett fordi skjevstillingen i seg selv kan føre til feilbelastning og dermed smerter. Sist, men ikke minst: Både akutte og kroniske plager fra stortåens grunnledd kan meget vel dreie seg om urinsyregikt.

I alle nevnte tilfeller er det god behandling å ta betennelsesdempende medisiner av ovennevnte type. Disse medisinene er også smertestillende, og fellesbetegnelsen er non-steroide antiinflammatoriske medisiner (NSAIDs, "non-steroid anti-inflammatory drugs"). Ofte trengs en noe høyere dosering enn det man rådes til å ta når disse medisinene kjøpes reseptfritt. Men før du øker dosen utover det som er oppgitt på pakningsvedlegget, bør du snakke med en lege. Man skal spesielt være forsiktig med slike medisiner hvis man har hjerteproblemer, redusert nyrefunksjon, astma eller allergi, samt om man er gravid.

Mitt råd er derfor at du prøver om du har effekt av et par tabletter Ibux à 200 mg, med mindre du av nevnte grunner ikke bør ta slike medisiner, og at du ved behov kontakter lege.

Du har nok ingenting å være redd for med hensyn til å nevne dette for legen - det er liten grunn til å tro at plagene skyldes noe alvorlig. Likevel: i mange tilfeller vil legen gjerne ta et røntgenbilde, bare så man har utelukket bakenforliggende tilstander og kartlagt enda bedre hva som er den mest sannsynlige årsaken til plagene. Hvis det er mye væske i leddet, kan legen også henvise til en revmatolog for å tappe leddvæsken, som da gjerne også vil bli undersøkt i mikroskopet med tanke på om man kan påvise krystaller av urinsyre eller andre salter. Punksjon av leddet kan også i noen tilfeller gjøres for å sette steroider lokalt, hvis det skulle være en steril gikt som forårsaker plagene. Og aller sist: hvis det mot formodning skulle være blitt infisert i leddet, hvilket imidlertid er lite sannsynlig i ditt tilfelle, kunne det være nødvendig å skylle leddet for bakterier. Men slik du beskriver plagene, er det altså svært lite sannsynlig at det vil bli aktuelt.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 18. des 2008 kl. 23:13 (CET)


Sist revidert av Arne, 18.12.2008. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.