Beskjed legen opptatt.png





Arrbrokk - når bør man operere

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Arrbrokk

Er arrbrokk noe som bør gjøres noe med?

Etter et gammelt keisersnitt så har jeg hatt et stort brokk i arret i flere år. Det plager meg ikke annet enn at det synes tydelig om jeg ikke har lang genser som er vid.

Minnie

Svar: Gamle arrbrokk bør opereres hvis de gir besvær

Ferske arrbrokk bør tilbakehenvises til opererende instans, mens gamle arrbrokk ikke nødvendigvis behøver å røres!

Hei igjen Minnie!

Gamle arrbrokk bør opereres hvis de er til sjenanse eller besvær, på den ene eller annen måte. Noen vil synes at det er kosmetisk skjemmende. Andre vil ergre seg over at klærne ikke lenger passer eller at man ikke kan utfolde seg fysisk på samme måte som før uten at brokket "tyter ut". Men for atter andre er det slett ingen besvær forbundet med det at det fra tid til annen "buler" litt ut foran på magen...

Det er uansett sjelden at arrbrokk innebærer noen fare. Farer ved (andre typer) brokk er først og fremst at tarm kan bli inneklemt i brokkporten, og det problemet er først og fremst størst når brokkporten er liten. Ved arrbrokk er det heller slik at brokkporten blir større etter hvert som tiden går, og det blir da stadig mindre grunn til å frykte slik inneklemming av tarm.

Symptomer på brokk, enten det dreier seg om lyskebrokk, lårbrokk, navlebrokk, arrbrokk eller andre bukbrokk, er som du nevner at noe buler ut på magen, og eventuelt (ved inneklemming) at det gjør vondt. Hvis et brokk klemmes inne og gjør vondt, bør man straks legge seg ned flatt på ryggen og forsøke å slappe av i bukmuskulaturen. Pust dypt og rolig, og legg eventuelt et lite press med hånden din mot brokket slik at dette sakte, men sikkert siger tilbake på plass i buken. Smertene vil da som regel gi seg ganske snart. Hvis man ikke lykkes med dette, bør lege kontaktes uten opphold.

Så tilbake til arrbrokk: Dette dreier seg altså om en svekkelse eller defekt i bukveggen (f.eks. et arr som har gitt litt etter) slik at bukinnhold presses utenfor sin normale begrensning, altså gjennom en brokkport i bukveggen (bukveggen består av muskulatur og bindevev). Det sier seg selv at økt trykk i buken kan bidra til at det utvikler seg brokk, f.eks. som følge av forstoppelse og kronisk "trykking" på do, eller som følge av kronisk hoste, overvekt eller arbeid med tunge løft.

Vanligvis råder vi pasienter som oppdager et arrbrokk at de skal kontakte egen lege så snart som mulig og be om en henvisning tilbake til den instansen som utførte operasjonen. Dette er nettopp fordi arrbrokk ofte blir større etter hvert som tiden går. Det kan da være en fordel å få rettet defekten i bukveggen (altså lukket brokkporten) så tidlig som mulig, slik at inngrepet blir så lite som mulig. Men om du har et "gammelt" arrbrokk, så kan det godt tenkes at brokket er "ferdig utvokst", og hvis du da ikke har særlig med plager eller besvær av brokket, så behøver det ikke nødvendigvis opereres.

Når dette er sagt, så er heller ikke arrbrokk etter keisersnitt så vanlig, med mindre inngrepet ble komplisert av en sårinfeksjon eller man har hatt gjentatte operasjoner i samme område. Operasjon for arrbrokk går ofte ut på å legge et nett av syntetisk materiale på innsiden av bukveggen ved brokkporten slik at bukveggen forsterkes og bukinnholdet hindres i å trenge ut. Dette er vanligvis et ukomplisert inngrep, men man bør sikre seg at ikke forhold som kan disponere for tilbakefall fortsatt er til stede (for eksempel overvekt, kronisk hoste eller forstoppelse, som nevnt over).

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 26. jan 2009 kl. 10:56 (CET)


Sist revidert av Arne, 26.01.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.