Beskjed legen opptatt.png





Barnemark

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Barnemark (Enterobius vermicularis, barneorm, småmark): en type innvollsorm som er vanlig i Norge. Forekommer hyppigst hos barn fra 5 til 14 år. Selve ormen er ca en centimeter lang, gulhvit av farge og spiss i begge ender. Ormen kan bevege seg, mens eggene er ubevegelige og mye mindre - disse eggene kan sees rundt endetarmsåpningen på barn og voksne som er smittet.

Symptomer

Symptomer er først og fremst nattlig kløe rundt endetarmsåpningen. Marken kommer ut av endetarmsåpningen om natten og legger egg på huden omkring analåpningen.

Smitte

Barnemark smitter lett mellom familiemedlemmer. Smitten skjer ved at egg overføres fra fingre til munn (fekal-oral smittevei) eller indirekte ved at man for eksempel tar på sengetøy og klær der det er egg fra innvollsormen.

Behandling

Barnemark lar seg vanligvis enkelt behandle med en kur mot innvollsorm. En tablett eller 5 ml av det reseptfrie legemiddelet Vermox er nok. Behandlingen gjentas etter en uke. Hele husstanden bør behandles selv om bare en er smittet, i og med at barnemark smitter veldig lett og det ikke bestandig er så lett å vite om man er smittet.

Tips.svg
Tips: Hvis du mistenker at ditt barn (eller du) har barnemark, så legg limsiden av et vanlig limbånd (tape) mot endetarmsåpningen om morgenen. Eggene kan fanges opp på denne måten og studeres i et mikroskop hos legen din. Det er da enkelt å stille diagnosen og få riktig behandling!

Sist revidert av Arne, 17.4.2010. Sist endret 17.04 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.