Beskjed legen opptatt.png

Befruktning, graviditetstest og menstruasjonssyklus

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Befruktning, graviditetstesting og menstruasjonssyklus

Hei. Kan en graviditetstest slå ut positivt 5-6 dager etter befruktning? Og stemmer det at menstruasjonen alltid kommer 14 dager etter eggløsning?

--Tiril

Svar: Befruktning og menstruasjonssyklus

Hei Tiril. Du stiller to spørsmål, og la meg svare på dem etter tur:

  • Kan en graviditetstest slå ut positivt 5-6 dager etter befruktning?

Svar: Nei. Graviditetstester slår ut tidligst ca 10 dager etter eggløsning, og befruktningen skjer sjelden senere enn eggløsningsdagen (maks 1-2 dager etter). Problemet for mange er at de ikke vet eksakt eggløsningstidspunktet, men det er så sin sak. Svaret på spørsmålet ditt er at vanlige graviditetstester (som påviser graviditetshormonet HCG i urinen) ikke slår ut før minst 8-10 dager etter befruktning.

  • Kommer menstruasjonen alltid 14 dager etter eggløsning?

Svar: Nei, ikke eksakt etter 14 dager, men hos de aller fleste etter 12-16 dager (og vanligvis etter 14 dager). Tidsrommet fra eggløsning til menstruasjon kalles lutealfasen og er nokså konstant for den enkelte kvinnen, men noen kvinner kan altså ha inntil et par dagers kortere eller lengre lutealfase enn gjennomsnittskvinnen.

OBS: Eggløsningen kan komme både før og etter det normale tidspunktet selv hos kvinner med regelmessig menstruasjon. Hos noen kan eggløsning fremprovoseres av sex/samleie. Kvinner med regelmessig menstruasjon vil vanligvis ikke kunne merke det dersom eggløsningen tilfeldigvis kommer noen dager senere enn vanlig, annet enn at menstruasjonstidspunktet blir tilsvarende antall dager forskjøvet.

Fertilitetsvindu
La oss holde tunga rett i munnen. Med befruktning menes at en sædcelle kommer i kontakt med en eggcelle på en slik måte at disse to cellene "smelter" sammen. Et slikt møte mellom en sædcelle og en eggcelle vil vanligvis finne sted noen dager etter selve samleiet. Sjansen for å bli gravid er størst i dagene før eggløsning. Når eggløsningen først har funnet sted, er det nærmest ikke mulig at et samleie fører til graviditet.

I dagene før eggløsningen har man gjerne mer utflod, og utfloden er glattere (mindre seig). Det er da man er mest fruktbar (fertil), og dagene før eggløsningen kalles derfor fertilitetsvinduet. Kurven til høyre illustrerer sjansen for å bli gravid etter samleie (y-aksen) i forhold til tidspunktet for samleie (x-aksen).

Selve eggløsningen kan noen kvinner kjenne som en kortvarig menssmerte (såkalt "Mittelschmertz" fordi den kommer midt i menstruasjonssyklusen). Kroppstemperaturen øker litt samme dag som man har eggløsning, og noen måler regelmessig kroppstemperaturen (og konsistensen på skjedesekretet - ta litt utflod mellom fingrene for å kjenne hvor seig den er) til å beregne seg frem til når de er mest fertile og når eggløsningen finner sted.

--Arne Westgaard, lege 24. aug 2009 kl. 20:09 (CEST)

Kilder


Sist revidert av Arne, 22.11.2009. Sist endret 22.11 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.