Beskjed legen opptatt.png

Betente sår etter dykking i Asia

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Betente sår

Hei

Var for noen uker siden i Asia. Der pådro jeg meg noen sår på det ene beinet fra noen koraller ved dykking. Disse sårene vil ikke gro, og de har spredt seg til andre deler av kroppen (andre benet og på en hånd). Det har også begynt å gjøre vondt der sårene oppstår. Hva skal jeg gjøre, oppsøke fastlege når det blir mulig eller ta en tur på legevakten?

--anonym

Svar: Infeksjon i sår etter ferie i Asia

Sår som verker og ikke vil gro, og som sprer til flere steder på kroppen, er mest sannsynlig uttrykk for smittsom bakteriell hudinfeksjon. Du bør snarest kontakte lege, og trolig er det aktuelt å behandle med antibiotika siden infeksjonen er såpass utbredt. Du bør også passe på at du ikke smitter andre.

Sår i huden kan bli infisert, og da kalles det gjerne brennkopper. Slike hudinfeksjoner skyldes ofte stafylokokker eller streptokokker. På feriesteder i Asia kan det være varierende hygiene. Ved mindre tettsteder langs kysten kan det for eksempel hende at kloakken løper ut i havet i nærheten av der hvor turistene bader. Små og tilsynelatende uskyldige sår begynner gjerne å verke i dobbel forstand hvis de blir infisert: det verker (svir) og det kan komme verk (puss). Spesielt stafylokokkinfeksjoner gir opphav til puss, mens streptokokkinfeksjoner ofte gir mer vandig sekret eller væskeansamling i form av diffus hevelse i vevet omkring.

Generelle tegn på infeksjon er lokalisert rødme, varme, ømhet, hevelse og funksjonsnedsettelse (f.eks. at man har innskrenket bevegelighet i et ledd, hvis leddet er affisert). Legestudentene lærer seg gjerne den latinske frasen "rubor, calor, dolor, tumor, functio laesia", som er de latinske betegnelsene på nevnte infeksjonstegn. I tillegg kan man få allmennsymptomer som feber og nedsatt allmenntilstand.

Infeksjonstegn:

 • rødme
 • varme
 • ømhet
 • hevelse
 • funksjonsnedsettelse
 • feber og allmennsymptomer

Forebyggende tiltak ved sårinfeksjon/brennkopper:

 • unngå å smitte andre, brennkopper er svært smittsomt
 • ikke del f.eks. håndklær og sengetøy med andre i samme husstand
 • vask deg på hendene hvis du har tatt borti såret

Kontakt lege hvis du har:

 • infiserte sår på hender, ansikt eller ved ledd (f.eks. albue, kne)
 • utbredte sår over større deler av kroppen
 • feber eller nedsatt allmenntilstand

Utbredt hudinfeksjon, eller hudinfeksjon som affiserer hender, ansikt eller ledd (som albuer og knær) behandles gjerne med antibiotika i form av tabletter. Hvis allmenntilstanden er påvirket, kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse for intravenøs antibiotikabehandling. Mindre sår kan eventuelt behandles med antibiotisk eller antiseptisk salve hvis lesjonene ikke er utbredt såfremt allmenntilstanden ellers er god.

--Arne Westgaard, lege 13. apr 2009 kl. 10:49 (CEST)


Sist revidert av Arne, 13.04.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.