Beskjed legen opptatt.png

Brist i ribbein

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Brist i ribbein?

Jeg har hostet i et par tre uker nå og i helgen merket jeg at jeg våknet med vondt på baksiden ved ribbena. Jeg trodde jeg bare hadde slått meg litt etter kveldens lystige lag, men merket i går at det var vondt på ett av ribbeina og ikke som et blåmerke i huden. I går ettermiddag hostet jeg kraftig og fikk fryktelig vondt på samme sted som beskrevet. Jeg synes jeg merket at det "beveget" på seg der inne. Resten av kvelden var det vondt i stort sett alle posisjoner bortsett fra liggende på ryggen. Jeg trodde i utgangspunktet at dette kunne være noe muskulært, men det var ingen tegn til bedring på morgenen og heller ikke mye bedre nå ett døgn etter "hostet" Kan det være tilfelle at jeg har hostet på meg brist i et ribben? Jeg er i full jobb og klarer det greit, men er det smart å finne ut om det er brist eller ikke? Jeg vet jo at man ikke kan behandle et brist i ribbeinet, men bør jeg finne ut om det er brist eller bare muskulært? Kan man ev. se det på et røntgenbilde?

--anonym

Svar: Brist eller brudd i ribben etter hosting

Det er riktig at man kan hoste på seg et brudd eller en brist i et ribben. Et vanlig røntgenbilde av brystkassen og lungene vil vanligvis ikke kunne påvise brudd, men hvis du får feber eller blir dårlig på annen måte, så vil ofte et røntgenbilde kunne utelukke om du f.eks. skulle ha fått en lungebetennelse. Du bør derfor kontakte lege hvis du blir dårligere, for eksempel får feber eller problemer med pusten. Hvis det "bare" er en brist eller et brudd, kan du regne med at det vil gjøre vondt i ca tre uker, for deretter å avta gradvis i løpet av 1-2 uker. Ofte er det vondt både å trekke pusten dypt og å bevege seg i visse stillinger når man har fått ribbensbrudd.

Hvis det er distinkt ømt å trykke på det ene ribbenet, som du sier, så kan det godt tenkes at du har hostet på deg et brudd eller en brist, eller at du har slått deg mot noe i det lystige laget... En annen mulighet er at du har hostet på deg en strekk i muskulaturen mellom ribbena i løpet av de tre ukene du har hatt denne hosten - en akutt overbelastning av muskulatur og/eller bindevev i brystkassen kan gi tilsvarende smerter som en brist eller et brudd. I grunnen er det ikke så viktig å finne ut av om det er det ene eller det andre. Det er bare å se det an, men kontakte lege hvis du skulle bli dårligere.

Jeg kjenner ikke din alder og tidligere sykehistorie, ei heller om du er innfødt/etnisk nordmann eller om du har reist mye utenlands. Langvarig hoste kan i seg selv være en grunn til å kontakte lege, selv om du ellers har det rimelig bra. Langvarig hoste kan skyldes for eksempel astma, infeksjon (obs tuberkulose), kreft (obs blodig oppspytt?) og annet. Men hvis du bare har vært langvarig forkjølet og hostet på deg en brist i et ribben, kan du godt se det an. Noen ganger kan det imidlertid være hensiktsmessig uansett å ta et røntgenbilde av lungene noen uker etter at det hele har gått over, for å se at det hele har tilhelet normalt og at det ikke var en bakenforliggende årsak til den langvarige hosten.

--Arne Westgaard, lege 10. jun 2009 kl. 10:10 (CEST)


Sist revidert av Arne, 17.9.2009. Sist endret 17.09 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.