Beskjed legen opptatt.png

Brudd, brist eller kompresjon i ryggen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Brudd kontra brist?

Min mor har fått brist i ryggen. Hvor lenge kan hun forvente å gå med smerter? Hva er forskjellen på brist og brudd? På røntgen sa de også at hun hadde en kompresjon i ryggen. Er det det samme som brist?

Svar:Brudd, brist eller kompresjonsfraktur i ryggen?

Moren din har et brudd i en av ryggvirvlene. Kompresjon innebærer at en av ryggvirvlene er sammenfalt. Smertene som følge av bruddet varer ofte i uker eller kanskje også noen måneder, alt etter graden av skaden og om hun for eksempel har benskjørhet slik at hun lett pådrar seg flere brudd. Hvis sammenstukingen av ryggvirvelen fører til at det blir mindre plass for nerverøttene, kan hun ha vondt i lengre tid. Da kan det også bli trangt for nervevevet.

En brist i en knokkel er et mindre brudd. Nøyaktig hvor lite som skal til for å kalle det en brist, er det ingen presis definisjon på. Ofte tenker man på brudd som en større skade enn en brist, men i prinsippet er det samme sak, altså bare en gradsforskjell. Man kan kanskje si at en brist er et brudd uten feilstilling.

Kompresjons-brudd i ryggvirvel Ulike bruddtyper i rørknokkel
Kompresjonsfraktur: sammenstuking av ryggvirvelen (pilen indikerer bruddlinjen)
Bruddtyper i rørknokkel (eksempel: overarmen)

Et brudd (det samme som fraktur) er i prinsippet enhver diskontinuitet i benvevet, enten vurdert med det blotte øyet eller ved en røntgenundersøkelse. Man inndeler gjerne brudd i ulike typer (se illustrasjon ovenfor). Kompresjons-brudd (kompresjonsfraktur) innebærer at ryggvirvelen faller sammen på grunn av press ovenfra og nedenfra (f.eks. ved at man faller hardt ned på enden). Dette skjer typisk hos eldre med benskjørhet hvis de faller bakover og "setter seg" hardt på enden. Det kan også skje hos andre, med tilsvarende skademekanisme.

Et brudd tvers igjennom en rørknokkel kalles en tverrfraktur. Da vil det gjerne også være synlig feilstilling. Ved kompresjonsbrudd i ryggen er det sjelden synlig feilstilling, men ved større kompresjonsbrudd kan benfragmenter i blant forskyves inn mot ryggmargen og nerverøttene og forårsake smerter og lammelser.

--Arne Westgaard, lege 18. apr 2009 kl. 00:05 (CEST)


Sist revidert av Arne, 17.4.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.