Beskjed legen opptatt.png

Burde jeg fjerne mandlene

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Burde eg fjerne mandlane

Eg er 24 år gammal og har dei siste åra våre mykje plaga med halsbetennelse, streptokokkar, biholebetennelse o.l. og har i det siste fått kvite flekkermandlane. Dette fører jo til mykje fråvær frå jobben. Eg har fleire gonger tatt opp med min lege at eg ønsker å fjerne mandlane. Har nemleg hørt att det kan hjelpe meg, slik at eg ikkje blir så ofte sjuk.

Eg jobbar på eit kontor, så smittefaren skulle jo ikkje være den største her, i tillegg er eg veldig aktiv, og er ute kvar dag i skog og mark. Passer alltid på at eg har tørre kle og ikkje fryser, så dette er heller ingen grunn til min hyppige sjukdomshistorikk.

Men legen vil ikkje fjerne mandlane, fordi eg er så voksen og er sjuk i følgje han 2 gonger for lite i året til å ha rett på ein slik operasjon. Er dette eit krav som blir stilt, at ein skal vere sjuk så mange gonger for å bli operert?

Er det andre ting eg kan gjere for å forbetre min helsetilstand? Synest du det ville vore eit fornuftig val å fjerne mandlane?

--Nina

Svar: Tilbakevendende halsbetennelser - bør mandlene fjernes?

Tradisjonelt anbefaler man å operere bort mandlene hvis det har vært minst tre skikkelige halsbetennelser i løpet av to påfølgende år (det vil si seks streptokokk-halsbetennelser i løpet av siste to år). I noen tilfeller vil man også anbefale å fjerne mandlene hvis de hvite flekkene kan tenkes å skyldes celleforandringer. I ditt tilfelle høres det definitivt ut som at disse hvite flekkene i stedet er en del av et infeksjonsbilde, og da er det hyppigheten og alvorlighetsgraden av disse infeksjonene som avgjør om du bør opereres. Hvis du ikke er tilstrekkelig plaget til at det offentlige vil påkoste en slik operasjon, kan du også få det gjort ved en privat institusjon.

Operasjonen kalles tonsillektomi. Dette er vanligvis en grei prosedyre, men som ved alle andre kirurgiske inngrep er det en viss risiko - først og fremst kan man få sår hals i noen uker, men i verste fall kan det oppstå alvorlig blødning eller infeksjon i tiden etter inngrepet.

De fleste blir fornøyd etter en slik operasjon. Operativ fjerning av mandlene vil nesten alltid forhindre nye streptokokk-halsbetennelser, selv om hyppigheten av andre luftveisinfeksjoner (for eksempel ørebetennelser og forkjølelser) mest sannsynlig vil være den samme som før operasjonen.

For ordens skyld, selv om du ikke nevner at dette har vært noe som har plaget deg spesielt, kan jeg nevne at eventuell dårlig ånde kan bli mindre uttalt etter tonsillektomi.

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 7.12.2009. Sist endret 7.12 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.