Beskjed legen opptatt.png

Feber, slapphet og elveblest

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Feber, slapphet og elveblest

Jeg er en jente på 25 år. Har vært plaget med elveblest og uttalt slapphet og feber i 2 1/2 uke nå. Vært hos legen min flere ganger og de finner ikke ut hva det er. Er konstant subfebril og ved aktivitet får jeg feber fra mellom 38-38,7. Har tatt flere blodprøver og alt er negativt, også CRP. Lurer på om du har vært borti dette før og hva det evt kan være?

--Ellos

Foreløpig svar: Akutt urticaria med feber - infeksiøst?

Vablete utslett med utseende som når man brenner seg på brennesle, kalles elveblest eller urticaria. Omtrent en av fem vil i løpet av livet få elveblest, en eller flere ganger. Kvinner får elveblest fire ganger så hyppig som menn. Årsaken kan i enkelte tilfeller være påvirkning med kvinnelig kjønnshormon (f.eks. p-pilleutløst elveblest), men som oftest er årsaken en helt annen. Den vanligste årsaken til elveblest er allergi, for eksempel matallergi eller pollenallergi. Men også andre forhold kan utløse elveblest. Svært ofte finner man ingen årsak, og de fleste tilfeller med elveblest går over ubehandlet i løpet av noen dager eller uker og klassifiseres da som "akutt urticaria". Hvis tilstanden varer i mer enn seks uker, kaller man det "kronisk urticaria".

Virusinfeksjoner som adenovirusinfeksjon og Epstein-Barr-virusinfeksjon kan utløse elveblest. Feber er ikke typisk ved urticaria, men ved infeksjonsutløst urticaria kan kroppstemperaturen være forhøyet. Såkalte akutt-fase-proteiner som CRP ("hurtigsenkningen") er vanligvis normale eller bare lett forhøyet ved virusinfeksjoner, og mange voksne får bare lett temperaturforhøyelse ved virusinfeksjoner. Hvis din lege ikke har testet for om du har Epstein-Barr-virusinfeksjon (som ofte kalles mononukleose eller "kyssesyken"), bør du be om å bli testet for det. Vanligvis gjør man det ved å stryke en vattpinne mot mandlene i halsen og undersøke prøven med en hurtigtest mot dette viruset. Svaret får man da i løpet av noen få minutter. De fleste allmennleger utfører slike tester, og det kan være greit å vite i ditt tilfelle om det var dette som forårsaket din elveblest, selv om mononukleose i de aller fleste tilfeller ikke gir noe alvorlig sykdomsbilde. Slapphet er i midlertid svært ofte fremtredende ved mononukleose, og slappheten kan faktisk vedvare en god stund (ofte noen uker eller endog måneder) etter at man ble syk med dette viruset.

De aller fleste tilfeller med akutt elveblest går imidlertid over ubehandlet i løpet av noen uker. Hvis legen din ikke har påvist allergi eller andre spesifikke årsaker til at du har fått elveblest, ville jeg vente og se. Jeg regner med at du allerede har vurdert andre vanlige årsaker til urticaria som har vedvart i over to uker, men nevner disse for ordens skyld:

  • matallergi
  • medikamentallergi
  • non-allergisk reaksjon på mat eller medikamenter
  • autoimmune sykdommer
  • hormonforstyrrelser
  • fysiske årsaker (kulde, varme, stress, trykk, varme, sollys, varme, fysisk anstrengelse)
  • arv

Og husk at man i mange tilfeller ikke finner noen spesifikk årsak, selv om utslettet som sagt vanligvis går over av seg selv.

--Arne Westgaard, lege 13. sep 2009 kl. 21:30 (CEST)


Sist revidert av Arne, 13.9.2009. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.