Beskjed legen opptatt.png

Forkjølelse og magesmerter etter bruk av offentlig dusjanlegg

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Legionella

Hei, min datter og jeg dusjet for et par dager siden ved et offentlig dusjanlegg. Etter en halv time fikk min datter veldig vondt i halsen. Det ble tungt å puste og hun fikk magesmerter. I dag, to dager etterpå, så har hun utviklet en ganske kraftig forkjølelse, med halsvondt som minner om halsbetennelse med hovne mandler.

Ser av artikler på nettet at inkubasjonstiden på f.eks legionella-infeksjon er på to dager, men synes allikevel det var litt sammenfallende. Det har vært legionellautbrudd på dette anlegget tidligere....

Bør jeg søke lege eller vente og se. Min datter er 9 år, jeg fikk ingen symptomer av å bruke det samme dusjanlegget.

Svar: Forkjølelse og magesmerter etter bruk av offentlig dusjanlegg - er det legionella?

Halsbetennelse, kraftig forkjølelse og magesmerter etter bruk av offentlig dusjanlegg skyldes vanligvis ikke legionellainfeksjon, selv om det ikke er utelukket. Symptomene skyldes sannsynligvis en virusinfeksjon eller en annen bakteriell infeksjon, eventuelt mononukleose. Den raske utviklingen av symptomene i forbindelse med badingen kan også gi mistanke om allergi. Det kan være lurt å kontakte legevakten for en nærmere avklaring.

Legionellainfeksjon kan gi et alvorlig lungebetennelse med høy dødelighet eller et mildere sykdomsbilde uten lungebetennelse og som vanligvis ikke trenger behandling. Det er ofte eldre og immunsvekkede som får den alvorligste typen. I begge tilfeller smitter bakterien ved at man puster inn bittesmå dråper fra for eksempel luftkondisjoneringsanlegg og industrielle kjøleanlegg. Symptomene kan komme så raskt som etter 3 timer og kan omfatte hodepine, muskelsmerter og slapphet, og etter noen dager høy feber, tørrhoste og andre symptomer på lungebetennelse. Magesmerter, diaré og nedsatt nyrefunksjon kan også forekomme. I alvorlige tilfeller behandles legionellainfeksjon med antibiotika, eventuelt sykehusinnleggelse om nødvendig.

Det er imidlertid mer sannsynlig at symptomene til din datter skyldes noe annet enn legionellose. Kraftig forkjølelse skyldes som regel en selvbegrensende virusinfeksjon og trenger da ingen behandling. Hovne mandler kan noen ganger skyldes bakteriell infeksjon med for eksempel streptokokker, men ved en slik tonsillitt vil det vanligvis være nokså lokaliserte symptomer (hovne mandler med belegg) og i tillegg feber, men hvis det samtidig er renning fra nesen, hoste og magesmerter, er tonsillitt mindre sannsynlig.

Symptomer på luftveisinfeksjoner kommer gjerne snikende, og rask symptomutvikling med halsvondt og pustebesvær under opphold på et offentlig dusjanlegg kan også gi mistanke om allergisk reaksjon, eventuelt astmaanfall.

Hvis man får slike symptomer og tilstanden oppfattes å være alvorlig, bør man kontakte legevakten straks (eventuelt ringe 113 - medisinsk nødnummer) fremfor å vente å se hvordan det går videre. I alle tilfeller kan det være lurt å kontakte lege for en nærmere avklaring av hva symptomene skyldes.

--Arne Westgaard, lege 13. apr 2009 kl. 12:44 (CEST)


Sist revidert av Arne, 13.4.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.