Beskjed legen opptatt.png

Hodepine og balanseproblemer, lavt stoffskifte og vitamin B12

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Hodepine og balanseproblemer.

Hei. Jeg er en gutt på 25 år. Har det siste 1/2 året hatt kraftig hodepine som sitter bak øynene. Førte til innleggelse på nevrologisk avdeling i 6 dager i februar, da jeg fikk balanseproblemer og nedsatt kraft i venstre ben. Det ble ikke gjort noen funn på MR av hodet eller nakken. Etterpå har jeg brukt Modifenac sammen med Paracet to ganger hver dag + Paralgin Forte, og to ganger var jeg på legevakten og fikk Ketorax sprøyte. Ubehag i forbindelse med hodepinen er svimmelhet, kvalme, store pupiller, skjelving, balanseproblemer, store blodårer m.m. Nå er hodepinen litt bedre. Jeg bruker Sarotex og ikke så mye annet. Er fortsatt plaget av det jeg nevnte over + konsentrasjonsproblemer, hukommelsesvikt, venstre ben svikter iblant, ustø gange og veldig sliten. Manuellterapeuten testet hudfølesansen med en spiss gjenstand. Jeg har mindre følelse på høyre side av ansikt, nakke og rygg og fikk ikke vridd hodet like langt til høyre som til venstre. Det er det venstre benet som er problemet. Er mye kvalm, går ned i vekt og våkner av å svette om natta. Venter på gastroskopi. Har også lavt stoffskifte og har hatt lavt vitamin B12 antagelig i flere år, men ble først medisinert i januar. Trener ofte, men føler det gjør det verre - fremkaller hodepine og symptomer. Diagnostisert med spenningshodepine i 6 måneder nå uten å ha vondt i nakken. Prøver å si at det gjør det verre å trene, men legen, fysioterapeuten og manuellterapeuten kjører fortsatt samme løp. Hva kan jeg gjøre?

--Ensio

Svar: Hodepine og balanseproblemer, lavt stoffskifte og lite vitamin B12 - bør jeg la være å trene?

Symptomene du beskriver er mangeartede, og jeg forstår at du har store plager, selv om det høres ut som det faktisk er blitt noe bedre med tiden. Kanskje har det blitt bedre fordi du har vært flink til å trene, selv om du opplever der og da at treningen tapper deg for krefter og forverrer symptomene? Moderat trening, dvs regelmessig mosjon, vil i de fleste tilfeller være gunstig for helsen. Men hvis man har en underliggende kronisk sykdom - diagnostisert eller udiagnostisert - kan kraftig trening i noen tilfeller være ugunstig.

Du har fått påvist lavt stoffskifte og lave nivåer av vitamin B12. Jeg antar at det er sistnevnte som er årsaken til at du er blitt henvist til gastroskopi. Lave nivåer av vitamin B12 kan skyldes forandringer på slimhinnen i magesekken, slik at opptaket av vitamin B12 nedsettes. Det høres ut som du får god oppfølging av legen, fysioterapeuten og manuellterapeuten. Det er ikke alltid man finner helt ut av hva som forårsaker plagene hos mennesker med komplekse og sammensatte symptomer. Noen ganger finner man årsaken først når ytterligere noen symptomer melder seg. Det som gir mest grunn til bekymring er vekttapet og nattesvetten. Dette er allmennsymptomer som bør utredes for å utelukke alvorlig bakenforliggende sykdom. Vanligvis får man vektøkning ved lavt stoffskifte, men hvis man er overdosert med stoffskifte-hormon (tyroksin) kan det motsatte skje. Da kan man også få varmeintoleranse og oppleve nattesvette. En blodprøve vil si noe om vekttapet og nattesvetten skyldes overdosering med tyroksin, og hvis det er tilfelle, er behandlingen ganske enkelt å justere ned dosen. Hvis vekttapet er stort og det ikke kan sees i sammenheng med overdosering med tyroksin, bør det i seg selv også utredes med tanke på eventuell udiagnostisert bakenforliggende sykdom.

Det beste du kan gjøre er å lytte til de råd du får av dine behandlere. Hvis det ikke fører frem, skal du vite at du også kan bytte fastlege. Noen ganger vil det føles best - både for pasienten og fastlegen - hvis man ikke føler at man kommer noen vei, og spesielt hvis man ikke føler at man får en rimelig forklaring på hvorfor man må slite med kroniske, sammensatte og plagsomme symptomer som de du beskriver.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 31. mai 2009 kl. 16:20 (CEST)


Sist revidert av Arne, 1.6.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.