Beskjed legen opptatt.png

Hoven kjertel i lysken

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Hoven kjertel i lysken

Hei. Jeg har hatt en hoven kjertel eller lign i lysken i 3-4 dager nå. Smerten blir bare verre.. Jeg har nesten ikke sovet i natt pga smertene. Spiser både Paracet og Ibux.

Jeg har ikke hatt normal mensen på ett par mnd. Er ikke gravid og har ikke følt meg syk. Er bare litt fort sliten og trøtt.

Hilsen bekymret.

Svar: Hei, "bekymret". En øm og hoven kul i lysken kan være en reaktiv lymfeknute i forbindelse med en infeksjon i f.eks. huden (f.eks. etter et sår) eller i kjønnsorganene/urinveiene (f.eks. klamydia). Klamydiainfeksjon bør kanskje utelukkes spesielt, i og med at du har hatt uregelmessig mens og har følt deg fort sliten og trøtt. En tur til legen vil jeg derfor anbefale. Det kan også hende at det i stedet dreier seg om en betent hudkjertel, for eksempel en svettekjertel (hidrosadenitt). Lyskebrokk bør man også tenke på, selv om det kanskje virker mindre sannsynlig slik du beskriver symptomene. Likevel er dette også noe som bør utelukkes i og med at det er nokså alvorlig dersom det ikke håndteres adekvat. Med andre ord bør du ta deg en tur til lege en av de nærmeste dagene, eller på timen hvis symptomene skulle forverre seg raskt med f.eks. feber og/eller økende magesmerter.

Lykke til!

--Arne Westgaard 23. nov 2008 kl. 22:20 (CET)