Beskjed legen opptatt.png

Hvordan behandle atopisk eksem

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Hvordan behandle atopisk eksem?

Atopisk eksem på 2 og et halvt år gammel gutt
Sønnen min på 2 og et halvt år har utslett (atopisk eksem) på baksiden av begge knærne (i knehasene) (se bildet). Det blir lett svett og dermed fuktig der, og vi har prøvd med lette bukser som ikke sitter så tett. Da blir utslettene gjerne noe mindre, men det er i praksis vanskelig å bli kvitt eksemen helt. Vi har forsøkt forskjellige kremer, blant annet A-derma, Ceridal (kuldekrem), Aselli sårsalve (zink-basert salve), Jason Aloe Vera Gel, samt Silulen (også en zinksalve). Den som fungerer best er Ceridal, men altså ikke godt nok. Den behandlingen som fungerte dårligst er nok Aloe Vera geléen. Den inneholder ganske mye væske og problemet ser ut til å bli større desto mer "vått" det blir. Vi har fått anbefalt Decubal Recover av noen som har hatt god erfaring med denne, men har ikke testet ut Decubal-kremen selv. Jeg er klar over at det går an å benytte en Cortison-behandling som kan løse problemet, men ønsker fortrinnsvis å benytte mildere metoder. Har du noen anbefalt fremgangsmåte/metode for å bli kvitt den atopiske eksemen?

--Wohypo 23. aug 2009 kl. 22:18 (CEST)

Svar: Sinkbaserte salver fungerer ofte bra mot barneeksem og kan være et alternativ til kortisonsalve

Rett på sak: Prøv gjerne først Inotyol - en sinkbasert salve som fungerer svært godt på barneeksem.

Sinkbaserte salver fungerer ofte bra mot barneeksem, hvis man helst vil unngå kortisonsalver. Andre fete kremer eller salver er også bra (f.eks. Vitapan). Disse fungerer gjerne bedre desto mer fete de er. Men hvis man bruker kortisonsalver på rett måte, er det ofte den beste løsningen - spesielt hvis man har slitt litt med å komme i mål med reseptfrie salver. Husk at det kan være verre å gå med eksemet enn å måtte ta kortisonsalve. Eksem er plagsomt, og det disponerer for infeksjon. Det er heller ikke godt for huden i seg selv å måtte gå med kronisk irritasjon. Men ikke minst er det jo en plage for barnet, vanligvis.

Prinsippet for behandling med kortisonsalve er at man begynner med en sterk salve (kortisonsalver har fire styrkegrader) og trapper raskt ned til minste effektive styrke, dvs. svakeste kortisonsalve som holder eksemet i sjakk. I mange tilfeller kan det være tilstrekkelig bare å bruke fet hudkrem uten kortison når man først har fått utslettet til å gå tilbake ved bruk av en slik "kortisontrapp", hvor man altså går fra sterk til svak kortisonsalve og til slutt kanskje ender opp med bare hudkrem som vedlikeholdsbehandling.

For å få enda mer ut av salvebehandlingen - enten det er en kortisonsalve eller for eksempel Inotyol - kan man dekke huden med kompress og gasbind etter at man har påsmurt salven på eksemet. Les bruksanvisningen for salven, så får du vite mer.

Og til slutt: Den aller mildeste kortisonkremen er reseptfri, men det er mye bedre å begynne med en litt sterkere kortisonsalve (du må til legen for å få resept), for da kommer man gjerne mye raskere til målet med å bli kvitt eksemet! Og det er altså gjerne det beste for barnet - flott at du gjerne vil spare barnet ditt for unødige medisiner, men tross alt tror jeg en reseptbelagt kortisonsalve kunne være det beste i ditt tilfelle, for barnets skyld :)

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 23. aug 2009 kl. 23:57 (CEST)


Sist revidert av Arne, 22.11.2009. Sist endret 22.11 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.