Beskjed legen opptatt.png





Hyperventilasjonsanfall ved flyavgang

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kribling i magen og krampe i hendene ved flyavgang

Hei. Satt i et fly istad, og ikke lenge etter avgang begynte det å krible/vibrere i magen og på hendene. Jeg hadde løpt for å rekke flyet, så jeg var anpusten. Etter noen minutter ble det verre og verre, og hendene begynte å stramme seg så jeg ikke klarte å bevege dem (så ut som sånn man gjør med hånden for å få på en klokke som kansje er litt for liten). Det gjorde sykt vondt i tillet (hva mener du med "tillet"? - red. anm.). Så begynnte det i ansiktet, jeg mistet "kontrollen" på ansiktet (klarte ikke lage ansiktsutrykk) og snakka som om jeg hadde fått bedøvelse hos tannlegen. Fikk hjelp til å åpne en vannflaske og fikk i meg det. Etter noen minutter gikk det rolig over. Da hadde jeg utrolig vondt i begge hendene etter at de vært så sammentrykt.

Jeg har aldri opplevd dette før, så jeg ble jo livredd. Skjønte ikke hva som skjedde. Har blitt endel alkohol i helgen, men vet ikke om det har noe med saken og gjøre.

Har du hørt om dette før, eller vet hva det kan være snakk om?

Takk :)

--MrMorfar

Svar: Hyperventilasjonsanfall ved flyavgang

Du beskriver et klassisk hyperventilasjonsanfall. Selv om du kanskje føler deg generelt nokså trygg med det å ta fly, var du sannsynligvis stresset i og med at du bare såvidt rakk flyet. Du tilskriver din andpustenhet at du nettopp hadde løpt, men symptomene tilsier at du fortsatte å puste mer enn kroppen strengt tatt hadde behov for. Det fører til at det blir et misforhold mellom nivåene av oksygen og karbondioksid i blodsirkulasjonen. I praksis puster man ut for mye karbondioksid, mens oksygenmengden faktisk ikke øker nevneverdig når man har nådd et visst nivå. Når karbondioksid-nivåene synker, kjenner man svimmelhet, prikking på hender og føtter, kribling i magen, nummenhet rundt munnen og etter hvert også kramper i muskulatur slik du beskriver på hendene og i ansiktet. Anfallet ditt gikk tydeligvis over uten at du trengte noen annen behandling enn å drikke litt vann. Stresset gikk nok gradvis over, og da pustet du nok også roligere. Hvis du får slike anfall igjen, skal du vite at det hjelper å puste i en pose. De fleste som får slike hyperventilasjonsanfall føler det er absurd å skulle puste i en pose - for følelsen er jo at man har for lite luft, og da skulle det vel ikke hjelpe å puste i en pose. Men tro meg, det som er problemet er faktisk at du puster for mye, og da taper du for mye karbondioksid, som igjen gir deg de symptomene jeg nevnte.

Et siste råd skal du få fra meg: Hyperventilasjonsanfall kan gi en følelse av panikk (og motsatt). Hvis det føltes skremmende at du nå fikk et slikt anfall, kan minnet om dette ubehaget også fremkalle et visst ubehag neste gang du befinner deg i en lignende situasjon. Jeg anbefaler deg å nevne anfallet ditt for legen, slik at du har tenkt igjennom hvordan du føler og hvordan du tror du vil reagere hvis du får lignende anfall i fremtiden. Det er ikke alltid man kan bestemme seg for å ikke få panikk, eller for ikke å få et hyperventilasjonsanfall. Det hjelper å vite at det ikke er farlig - for det glemte jeg å nevne: hyperventilasjonsanfall er i seg selv helt ufarlig!

Og enda en ting jeg absolutt må tilføye. Både panikkanfall og hyperventilasjonsanfall er helt naturlig og ganske alminnelig. Du behøver ikke føle deg "unaturlig" eller stigmatisert som en "nervøs type". Dette er et symptom som de aller fleste kan få i visse situasjoner. Ved flyavganger og når flyet går inn for landing er det spesielt vanlig. Egentlig er det rart at ikke flyvert(inn)enne gjorde deg oppmerksom på det. Men det kan være det samme. Nå vet du svaret på hvorfor du fikk symptomene som du beskrev. Hvis det er mer du lurer på, foreslår jeg at du tar det opp med din lege. Det kan være godt å prate om slikt ansikt til ansikt - ikke bare via tastaturet ... (selv om det også er helt greit).

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 24.1.2010. Sist endret 24.01 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.