Beskjed legen opptatt.png

Infeksjon etter sydentur

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Parasitt-infeksjon etter sydentur?

Hei. Har følgende opplysninger om symptomer hos et par som var i Hellas i påsken: Smerter som går gjennom kroppen, trykk bak øynene, stivhet i halsregionen, smerter i hodet når de ligger på ryggen, slapphet, tretthet. Blodårene hovner opp og blir blåaktige, kuler "popper" opp.

Følelese av å ha løpt maraton når de våkner. Knall blå flekk er dukket opp på en arm. Lege er oppsøkt flere ganger, blodprøver er tatt, men ingen forstår noe.

--Bekymret mor

Infeksjon etter sydentur?

Jeg forstår det som at begge de to som var i Hellas i påsken, har fått de samme symptomene. Det skal mye til at man tilfeldigvis blir syk akkurat på samme måte, med mindre man er utsatt for samme type miljøpåvirkning, for eksempel smitte av samme virus/bakterie/parasitt eller en forgiftning.

Du nevner følgende symptomer:

  • smerter i kroppen, bak øynene og i hodet
  • forverring av hodepinen i liggende stilling
  • stiv i halsregionen (nakken?)
  • slapphet, tretthet
  • utvidete vener (blåaktige blodårer) og blåmerke på armen (hudblødning)
  • flere kuler har dukket opp

Disse symptomene bør utredes med klinisk undersøkelse hos lege, samt blodanalyser og eventuelt supplerende undersøkelser. Det er vanskelig å vurdere utfra det du skriver om disse to faktisk er alvorlig syke eller ikke. Jeg regner med at deres fastlege vil ønske å følge opp dette dersom de ikke blir bedre. Symptomene er dessverre ikke så spesifikke at det gir noen pekepinn på eksakt hva som feiler dem. Dette må nok bare utredes videre dersom det ikke går over av seg selv.

Jeg forstår at du er bekymret, men det beste rådet er nok bare å oppfordre dem til å gå tilbake til legen sin - eventuelt be om en vurdering av en annen lege, hvis den første som har vurdert dette, står fast uten noen forklaring. Legen vil nok ønske å gjenta og utvide undersøkelsene, og dessuten snakke grundig med dem om hvilke symptomer de har og har hatt, samt prøve å finne ut hva de eventuelt kan ha vært utsatt for. Hvis nødvendig, vil legen henvise til en spesialist.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 5. jun 2009 kl. 11:47 (CEST)


Sist revidert av Arne, 8.9.2009. Sist endret 8.09 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.