Beskjed legen opptatt.png

Infeksjon i finger ved neglen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Infeksjon i finger, ved neglen

Hei.

Jeg har fått en infisert finger og den har vært slik noen dager. Nå har jeg åpnet et lite hull inntil neglen og det kom en dråpe puss ut. Er dette noe som pleier å gå bort av seg selv?

--Petter

Svar: Verkefinger - går det over av seg selv?

Infeksjoner med pussdannende bakterier i hud og underhud rundt neglen bør dreneres. Hvis det bare er litt rødt uten tegn til pussansamling, kan man i noen tilfeller se det an. Hvis det er puss (verk), kan det nok være tilstrekkelig å presse ut pusset gjennom en åpning som har dannet seg spontant ved siden av neglen, men ofte er det lurt å få en lege til å lage en litt større åpning slik at infeksjonen blir ordentlig sanert.

Mange slike infeksjoner skyldes at man biter på neglene, eller at man biter og river på løs hud ved siden av neglen. Infeksjoner kan forebygges ved å unngå slik neglbiting og pilling på løs hud, samt ved å bruke håndkrem jevnlig. Det er nå vanlig å vaske hendene hyppig, men dette fjerner samtidig det beskyttende fettlaget utenpå huden. Bruk alltid håndkrem etter håndvask for å beskytte huden mot å bli uttørret.

Når man har fått en infeksjon i en finger, er det viktig å være omhyggelig med hygienen for å unngå smitte til andre steder på kroppen eller til andre mennesker. Bakterier fra såret kan spre seg til små sår og rifter i huden (gjerne ved at man klør seg andre steder etter først å ha tatt på området hvor det er infeksjon). Bakterier kan også spre seg via blodbanen og i verste fall forårsake blodforgiftning. Ved utbredt infeksjon er det nødvendig å behandle med antibiotika, f.eks. penicillin eller dicloxacillin - sistnevnte er som oftest mer effektivt enn vanlig penicillin når det dreier seg om pussdannende mikrober.

Vanligvis behøves ikke antibiotika hvis infeksjonen er begrenset til et lite område på fingeren. Vær obs på at bakteriene også meget lett smitter over til andre mennesker. Det kan fort skje hvis du f.eks. tørker hendene med et håndkle som andre benytter etterpå.

--Arne Westgaard, lege 20. nov 2009 kl. 23:20 (CET)


Sist revidert av Arne, 6.12.2009. Sist endret 6.12 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.