Beskjed legen opptatt.png

Influensa A - svineinfluensa og sesonginfluensa, smittemåte og forholdsregler

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Er Influensa A det samme som svineinfluensa, og hvordan smitter svineinfluensa?

Jeg lurer på om Influensa A er det samme som svineinfluensa? Jeg lurer også på hvordan Influensa A og svineinfluensa spres og eventuelle forskjeller mellom disse sykdommene. Hva skal jeg gjøre hvis jeg har vært i kontakt med noen som er smittet?

--Wohypo

Svar: Influensa A - svineinfluensa og sesonginfluensa, smittemåte og forholdsregler

Svineinfluensa er en virusinfeksjon forårsaket av influensa A(H1N1).[1] Smittemåten er ved nærdråpe- og kontaktsmitte.[2] Det finnes flere undertyper av influensa A-viruset, hvorav H1N1 er typebetegnelsen for det som på folkemunne har fått navnet svineinfluensa. Svineinfluensa er først og fremst en sykdom som rammer griser, derav navnet. I 2009 har vi sett at dette viruset også har smittet mellom mennesker. Utbruddet startet i Mexico og det er noen få verifiserte tilfeller i Norge.[3] Etter hvert antar man at flere vil bli smittet, og myndighetene over hele verden har iverksatt beredskap for å forhindre en såkalt pandemi. Vanlige sesonginfluensaer kan også være forårsaket av influensa A, men da gjerne andre undertyper enn H1N1 som forårsaker svineinfluensa.

Sesonginfluensa kan også forårsakes av influensa B. Viruset man smittes med ved sesonginfluensa har evne til å forandre litt på egenskapene fra år til år, og derfor blir vi vanligvis ikke veldig syke når vi smittes, fordi vi har en viss immunitet etter gjennomgått infeksjon med en lignende undertyper av viruset. I blant får vi helt nye influensatyper, gjerne ved at virus som tidligere har spredt seg mellom dyr får endrede egenskaper slik at de også kan smitte mellom mennesker. Svineinfluensa er et eksempel på dette, og fugleinfluensa er et annet eksempel på det samme. I slike tilfeller kan immuniteten i befolkningen være lavere enn ved vanlig sesonginfluensa fordi man utsettes for et helt nytt virus som ligner lite på det man tidligere er blitt smittet av. Derfor kan sykdommen ramme hardere og også smitte langt flere mennesker, og når dette blir verdensomspennende, kalles det for en pandemi. Vi har ingen vaksiner som kan forebygge svineinfluensa eller fugleinfluensa, men antivirale medisiner som Tamiflu og Relenza kan brukes til å behandle dem som allerede er smittet. Myndighetene i Norge har store beredskapslagre med disse medisinene, og det er ikke nødvendig å gå til legen i forkant for å sikre seg en egen "nødrasjon" med slike medisiner.

Forholdsregler ved nærkontakt: Hvis du har vært i kontakt med noen som har fått påvist influensa, enten det er svineinfluensa eller vanlig sesonginfluensa, så behøver du ikke foreta deg noe som helst så lenge du ikke har noen symptomer. Blir du syk - med vanlige influensasymptomer som feber, muskelsmerter, tørrhoste og slapphet - bør du vurdere å kontakte lege hvis symptomene er langvarige eller uttalte.

--Arne Westgaard, lege 31. mai 2009 kl. 16:19 (CEST)

Referanseliste

  1. Folkehelseinstituttet: Influensa
  2. Folkehelseinstituttet: Influensa - faktaark
  3. Folkehelseinstituttet: Influensa A(H1N1) - svineinfluensa

Sist revidert av Arne, 1.6.2009. Sist endret 1.06 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.