Beskjed legen opptatt.png

Kjemisk hudreaksjon eller rosacea

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kjemisk hudreaksjon

Hei. Jeg fikk stilt diagnosen "kjemisk hudreaksjon" for 10-11 år siden. Jeg har problemer med parfymerte produkter, men ikke ren parfyme. Reagerer heller ikke på sminke. Mest på kremer. Jeg lurte på om det er noen fare for meg å få tatovering? Lurer også på om diagnosen kan være feilstilt og at det egentlig er rosacea jeg har? Det minner utrolig om det. Jeg blir ofte rødflammet. Spesielt etter jeg har dusjet eller blir varm. Rødmer hele tiden, og får kviselignende nupper i ansiktet.

Håper dere kan gi meg svar på disse to spørsmålene:)

--Josten

Svar: Nuppete hud, rødflammet i ansitet - rosacea? Farlig å tatovere?

Du kan godt ha rett i at du i virkeligheten har rosacea. Symptomene du nevner er karakteristiske for denne tilstanden. De som får rosacea er ofte mellom 30 og 50 år, og det typiske for rosacea er rødme og kviselignende utslett i midtre del av ansiktet - lokalisert til begge sider for nesen og også ofte med fortykkelse og rødme av selve nesen.

Rosacea er ufarlig og kan behandles med godt resultat, men kan ikke kureres. Uten behandling kan utseendet bli betydelig endret. Vanligste behandling er med antibiotisk salve eller tabletter. Du må til lege for å få resept på slike salver og tabletter. Mange med rosacea reagerer på parfymerte hudprodukter, og slike produkter bør du derfor unngå.

Tatovering er i de fleste tilfellene uskyldig, men allikevel en type kroppsdekorasjon som potensielt kan føre til helseskade. Skaden kan komme ved overføring av smittestoffer eller kreftfremkallende påvirkning fra fargestoffene. Slik smitte og kreftutvikling forekommer normalt ikke hvis tatoveringen utføres forskriftsmessig. I et helseperspektiv er likevel tatovering ikke å anbefale. Mange som lar seg tatovere angrer også senere på dette. I prinsippet er tatovering irreversibelt, men tatoveringer kan også fjernes kirurgisk hvis det for eksempel skulle tilkomme tegn til kreftutvikling eller man av andre grunner ønsker å fjerne tatoveringen.

Utslett i ansiktet kan også ha andre årsaker, som ikke nødvendigvis bare forklares med "kjemisk hudreaksjon". Jeg råder deg derfor til å oppsøke lege på nytt og gjerne be om henvisning til hudspesialist for å få best mulig behandling og oppfølging for din hudlidelse.

--Arne Westgaard, lege 20. jun 2009 kl. 00:42 (CEST)


Sist revidert av Arne, 17.9.2009. Sist endret 17.09 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.