Beskjed legen opptatt.png

Kløe på over- og underarmer

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Uutholdelig kløe på over- og underarmer - kan noen gi meg et råd?

Heisan!

Jeg er interessert i å komme i kontakt med andre personer som har et uutholdelig problem med kløe. Da spesielt på over- og underarmene. Altså under, over og på siden av arm-musklene.

Har ved flere anledninger vært til min primærlege, som igjen har henvist meg til hudspesialist. Og denne fant heller ingen ting, men antydet at det kunne vær noe "innekapslet" soleksem??

Jeg har også kontaktet homeopat, som ga meg noe (naturmedisin). Dette hjalp en periode meget tilfredsstillende, men kløen er tilbake nå. Til tross for at jeg fortsatt tar denne medisinen, klør det som bare det - "stikk-kløe".

Jeg har prøvd alle sorter kremmer. Bl.a. aloe-vera-produkter osv.......

Dette er verst om natten når jeg skal gå til sengs for å sove. Da blir det til tider så ekstremt at jeg ikke kan håpe på å få søvn i det hele tatt!

Dette sliter selvfølgelig på i det lange løp. Men nå har jeg også kløe på dagtid! Veldig ubehagelig og en kraftig nedsatt livskvalitet, og jeg vet ikke min arme råd.

Er det her noen som leser dette og kjenner til noen som kan hjelpe, eller som har vært borti lignende problem, så setter jeg stor pris på å få noen gode råd!!

På forhand takk!!!

Mvh
JPG

Svar: Plagsom kløe på over- og underarmer - råd fra en lege

Hei IPG

Takk for innlegget ditt - ditt spørsmål var det første medisinske spørsmål som ble stilt via helseleksikon.no!

Lokalisert kløe som eneste symptom kan være svært plagsomt, men er heldigvis sjelden uttrykk for alvorlig sykdom. Hudkrem og antihistaminer er ofte beste behandling mot kløe ved tørr hud. Hos noen kan imidlertid ulike kremer i seg selv forårsake mer kløe - dette gjelder i høyeste grad også naturprodukter.

NB: Ved nyoppstått kløe er det rimelig å gå til egen lege for en vanlig legeundersøkelse, slik at eventuelle bakenforliggende medisinske tilstander kan utelukkes.

Normalt vil legen din ikke oppfatte lokalisert kløe som noe alvorlig, mens generalisert kløe kan være verd å undersøke nærmere. Aktuelle undersøkelser er f.eks. blodprøver rettet mot å utelukke alvorligere bakenforliggende sykdom (først og fremst lever- og nyresykdom). Man kan også få nærmere klarhet i årsaken til lokaliserte hudlidelser ved å ta en hudprøve som undersøkes i mikroskopet (gjøres av spesialister, altså hudleger). Kløe lokalisert til over- og underarmer uten tilstedeværelse av andre symptomer (verken allmennsymptomer, infeksjonstegn, utslett eller spesielle tilstander som kan gi kløe) vil vanligvis bli behandlet med salver eller kremer selv om man ikke kjenner den eksakte årsaken til kløen. Vanlige kremer/salver er: vanlige fuktighetsbevarende kremer/salver (gjerne krem på dagtid og salve om natten) og milde til sterke kortisonkremer.

Den hyppigste årsaken til lokalisert kløe på over- og underarmer er antakelig tørr hud eller eksem, spesielt hvis kløen hovedsakelig er lokalisert til albuenes bøyeside (innsiden). Iblant ser man ved slikt eksem små væskefylte blemmer (klar væske), og noen ganger kan det da være en underliggende allergi som fremkaller denne hudreaksjonen (såkalt atopisk lidelse). Det kan da være verd å tenke over om det har oppstått endringer i ditt miljø i tiden før kløen oppstod - f.eks. om du har anskaffet husdyr eller gått over til andre matvaner som kan ha fremkalt en allergisk reaksjon. Kjennskap til tidligere sykdommer og eventuelle allergier, samt sykdommer/allergier hos nære familiemedlemmer er også verdifullt i vurderingen av hva slike symptomer kan skyldes.

Konklusjon: Hvis du er blitt undersøkt hos din allmennlege, som igjen har henvist deg til hudlege, og du har prøvd de behandlingsforslag som er blitt forelagt deg, så synes jeg du skal gå tilbake til din allmennlege og gi ham/henne beskjed om at behandlingen ikke har gitt forventet eller tilfredsstillende resultat. Dette er verdifull informasjon for din allmennlege, som da eventuelt vil vurdere ytterligere utredning eller behandling med annen type medikamenter (f.eks. generelle blodprøver eller spesifikke prøver som allergitester, eventuelt prøve allergitabletter).

Håper dette var informasjon som du kan ha nytte av.

--Arne Westgaard, lege 14. okt 2007 kl. 17:31 (EDT)


Sist revidert av Arne, 13.12.2009. Sist endret 13.12 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.