Beskjed legen opptatt.png

Klump i halsen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Klump i halsen

Heisan! Har i 3-4 år hatt følelsen av at det ligger en klump rett over og bak strupehodet. Til tider merker jeg den mer enn vanlig. Har alltid vært redd for at det kan være noe slags kreftsykdom og har derfor bedt min fastlege kikke på det 2 ganger i løpet av årene. Begge gangene har han bare kikket fort ned i halsen med en pinne på tunga, samtidig som han kjente raskt etter klumper på utsiden av halsen. Begge gangene sa han at det ikke var noenting. (Kunne kanskje være at drøvelen hang litt lavt sa han.) Jeg føler at det ikke stemmer. Når jeg ser meg selv i speilet hjemme og strekker tunga ut litt, så ser jeg noen slags klumper bak på tunga. Hvis jeg tar på dem, brekker jeg meg. Av og til føler jeg at det tetter seg helt opp fra svelget og inn til øret på høyre siden (opp langs kjeven på en måte). Merker ikke noe til det når jeg spiser.

Har veldig lyst til å få avklart hva det her kan være for noe. Vet ikke om det er verdt å nevne, men av og til, om jeg får høy puls, så hopper hjertet helt "urytmisk", og det føles veldig ubehagelig mens det holder på. Gir seg etter 1-2 sekunder, vanligvis. Om det kan ha noe sammenheng med halsen, det vet jeg ikke.

Håper du sier Eureka og vet med en gang hva det her er ;) Hvis ikke, at du i det minste kan gi meg noen gode råd om tester jeg kan be min lege ta. For jeg syns det er rart at "plagene" ikke har gått bort på 4 år.

Kan også fylle inn at jeg er en røyker og at jeg liker brennevin, i tilfelle det er relevant.

Takk for svar på forhånd, hilsen urolig sørlending :)

--Sør24hals

Svar: Følelse av klump i halsen kan ha mange årsaker og behøver ikke skyldes kreft

Røyking er en risikofaktor for utvikling av kreft. Høyt alkoholinntak kan også være det, selv om årsakssammenhengen ofte ikke er like direkte. Imidlertid er det betryggende at du har hatt symptomene så lenge som i fire år uten at det har tilkommet ytterligere symptomer eller endring i symptomene. Det høres altså ut som tilstanden har vært nokså uendret for deg i alle disse årene.

Eureka, den mest sannsynlige diagnosen er derfor at du har såkalt "globus pharyngis", eller "globusfølelse" på norsk. Jeg skal si litt om hva denne tilstanden er om et øyeblikk, men først vil jeg nevne at du med dine øvrige risikofaktorer (røyking og alkoholinntak) også må være på vakt for faresignaler som vekttap og forstørrede lymfeknuter (kuler) på halsen, eventuelt også blodig hoste. Hvis du får noen slike symptomer, eller om du opplever at de symptomene du har hatt nokså konstant i fire år likevel skulle endre karakter, så bør du kontakte din lege igjen og be om en ny undersøkelse.

Allikevel, hvis du føler deg usikker og bekymret for hva dette kan være, synes jeg det er rimelig at din lege henviser deg til en øre-nese-hals-lege, som vil kunne gjøre en kikkertundersøkelse med et fleksibelt kamera (slange gjennom nesen og ned i svelget) for å se nærmere på svelget og strupehodet ovenfra. Det høres kanskje ubehagelig ut å få et tynt rør tredd inn gjennom nesen for at legen skal kunne se på halsen innenfra, men tro meg, det er ikke verre enn at jeg gladelig meldte meg til å være "forsøkskanin" for denne undersøkelsen da vi i sin tid fikk den demonstrert under legestudiet. Og jeg kan berolige deg med at det var helt uproblematisk for meg å få utført undersøkelsen. Og ikke minst er undersøkelsen helt ufarlig. Men nok om det.

Globus pharyngis, hva er nå det?

Globus pharyngis: Før kalte man det gjerne globus hystericus, med referanse til at nervøsitet og overdreven kremting, eller annen slags overfokusering på halsen, kunne føre til en ubehagelig følelse av alltid å ha en "klump i halsen". Men det er ikke bare nervøsitet som kan gi globusfølelse. Hvis man har gått lenge med en følelse av klump i halsen, kan det være greit å få det undersøkt av lege. Om det måtte være nervøsitet eller andre årsaker til at man kjenner ubehaget, så kan det godt tenkes at legen kan hjelpe på den ene eller annen måte.

De klumpene du selv har sett innerst på tungen, er sannsynligvis helt normale smaksløker. Bakerst på tungen er smaksløkene nemlig av en annen type enn lengre fremme. Her bak er de mer vorte-aktige, og hos noen kan de være riktig store. Ofte sitter disse klumpene så langt bak at man ikke får øye på dem. Jeg legger ved (se nedenfor) et bilde av min egen tunge/munnhule knipset nå i forbifarten (er i øyeblikket litt forkjølet, men det skulle ikke spille noen stor rolle), og ved siden av dette bildet ser du også en illustrasjon fra en klassisk lærebok i anatomi. Her er de litt vorteaktige smaksløkene jeg nevnte angitt med betegnelsen vallate papillæ. (Klikk på bildene for å se dem forstørret.)

Munnhulen (Gray's anatomy).pngMunnhulen (snapshot).jpg


Helt til slutt

Du nevner to ting til som jeg har lyst til å kommentere.

1. Du sier at du brekker deg hvis du tar på klumpene helt bakerst på tungen. Det er en helt naturlig reaksjon, faktisk den såkalte brekningsrefleksen som vi leger tester på pasienter nettopp ved å føre en tungespatel dypt inn i munnhulen. Testen utføres når det er av verdi å undersøke funksjonen til hjernenervene nervus glossopharyngeus og nervus vagus, for eksempel hvis det kan være mistanke om at en pasient har fått drypp eller slag.

2. Du spør om det kan være en sammenheng mellom klumpfølelsen i halsen og det at du iblant får hjertebank. Svaret på det er at det neppe er noen sammenheng mellom disse symptomene, annet enn at nervøsitet også kan føre til at man blir mer oppmerksom på egen hjerterytme eller sogar får utløst ekstraslag som man da ofte kjenner på en ubehagelig måte.

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne. Sist endret 4.02 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.