Beskjed legen opptatt.png

Kraftig hodepine og nedsatt allmenntilstand

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kraftig hodepine

Hei. Kjæresten min har nå ligget tre dager i sengen uten energi til å gjøre noe. Hun orker nesten ikke svare når jeg spør hvordan hun har det.

Jeg har klart å dra ut av henne at hun har kraftig hodepine. Jeg aner dessverre ikke om det er spesifikke steder eller om det kommer fra nakken. Hun svetter mye over hele kroppen, har ingen utslett. Jeg har ikke sjekket temperatur og vet dessverre ikke om hun har feber. For meg virker det ikke helt slik. Men jeg kan ta grundig feil.

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og hun orker ikke gå til legevakten.

--Anonym

Svar: Kraftig hodepine og nedsatt allmenntilstand

Hei. Hvis man er pårørende til en som har ligget til sengs i tre dager uten energi til å gjøre noe som helst, ei heller gjøre ordentlig rede for seg, er det lite annet fornuftig å gjøre enn å ringe 113 - det medisinske nødnummeret - og be om hjelp og veiledning. Din kjæreste kan godt ha en livstruende infeksjon, og du bør ikke vente med å ringe nødnummeret.

Hjelpepersonellet som svarer på telefonhenvendelsen din vil nok spørre deg noe mer om hvordan kjæresten din har det. Du vil antakelig bli bedt om å telle pulsfrekvensen og måle kroppstemperaturen. Du sier at hun har svettet mye, og det kan tyde på svingninger i kroppstemperaturen. Da har hun mest sannsynlig en infeksjonssykdom, for eksempel en kraftig lungebetennelse eller urinveisinfeksjon. Men selv ved "uskyldige" virusinfeksjoner kan man bli så utmattet at det er fare for helsen, for eksempel hvis man ligger med langvarig feber og ikke får i seg nok væske. Hjelpepersonellet vil derfor sannsynligvis også spørre deg om hvor mye kjæresten din drikker og tisser, som mål på væskebalansen. Om mulig vil de nok også gjerne få rede på om det har vært organspesifikke symptomer som kan gi hint om det for eksempel skulle kunne være en lungebetennelse (hoste, brystsmerter, misfarget oppspytt), urinveisinfeksjon (svie ved vannlating, illeluktende urin, hyppig vannlatingstrang, smerter i ryggen) eller hjernehinnebetennelse (kraftig hodepine, nakkestivhet, utslett i form av såkalte petekkier - røde prikker som ikke blir avbleket av at man klemmer mot dem med et gjennomsiktig glass).

Slik du beskriver tilstanden til din kjæreste virker det sannsynlig at telefonhenvendelsen vil ende med at ambulanse blir sendt hjem til dere, og at hun eventuelt blir innlagt på sykehus for intravenøst væsketilskudd og eventuelt antibiotikabehandling mot en alvorlig infeksjon. Hvis ambulansepersonellets vurdering tilsier at tilstanden likevel ikke er så akutt, vil de nok kjøre kjæresten din til nærmeste legevakt.

Håper du nå tar opp telefonen og ringer 113 - hvis tilstanden fortsatt er såpass alvorlig som du har beskrevet den i denne meldingen.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 15. feb 2009 kl. 22:08 (CET)


Sist revidert av Arne, 15.02.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.