Beskjed legen opptatt.png

Lymfekjertler eller kuler - unormale brystvorter

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Kuler i lysken, og knudrete brystvorter

Spm 1
Jeg har noen kuler i lysken, på begge sider, men noe flere på høyre. Jeg lurer på om jeg burde gå til lege for å få dem undersøkt. Kan det eventuelt bare være hovne lymfekjertler eller er det noe man burde ta på alvor og få undersøkt med en gang?
Spm 2
I tillegg lurer jeg på om det er unormalt at brystvortene er "knudrete" helt ytterst. Jeg er plaget med at de er hovne og til tider ømme, og synes de er større enn hva jeg tenker er normalt, og stygge. Er det unormalt at de er knudrete og ikke glatte, og burde det undersøkes?

--Enni

Svar: Kuler i lysken og knudrete brystvorter - kontakte lege?

Hei Enni. Det enkle svaret er at det antakelig ikke feiler deg noe, men at du likevel bør kontakte lege for en sjekk. Jeg ser ingen spesiell sammenheng mellom det at du kjenner hovne lymfeknuter i lysken og at du har knudrete, ømme brystvorter, men dette bør du uansett forhøre deg om med din egen lege.

Er det vanlig å kjenne flere lymfeknuter i lysken?

Hos slanke mennesker kan man i blant kjenne lymfeknutene i lysken ganske tydelig. Hos de fleste vil man imidlertid ikke kjenne lymfeknutene så godt. Hovne lymfeknuter kan også være tegn på sykdom som affiserer lymfeknutene, for eksempel en infeksjon eller kreft. Ofte vil det da være andre symptomer i tillegg til at lymfeknutene er hovne. Jeg vil råde deg til å bestille time hos din egen lege for å få avklart om det er nødvendig å gjøre ytterligere undersøkelser.

Er det normalt å ha knudrete brystvorter?

Det er helt normalt at brystvortene er "knudrete", og hormonpåvirkning kan gjøre brystene og brystvortene ømme. Men hvis det er en uregelmessighet spesielt på den ene brystvorten som du ikke finner maken til på den andre, så kan det være tegn på sykdom som bør undersøkes nærmere.

Som sagt: Hvis du er i tvil, bør du nok uansett bestille time hos din egen lege for å få dette avklart.

--Arne Westgaard, lege


Sist revidert av Arne, 12.2.2010. Sist endret 8.03 2010, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.