Beskjed legen opptatt.png

Magesmerter på høyre side - virusinfeksjon eller gallesten

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Virus-behandling og gallestein

Hei

Har hatt vondt i magen (under ribbein høyre side) i to dager. Var hos legen i dag. Han sa det muligens var en virusinfeksjon. Fikk da beskjed om å faste i to dager for å rense kroppen. Hvis det ikke gikk over innen to dager, trodde han det kunne være gallestein.

Syntes dette hørtes litt rart ut... Er det vanlig å behandle virus på denne måten?

--Jente, 23 år

Svar: Behandling for virusinfeksjon og gallesten

Hei!

Det høres litt rart ut. Noen ganger kan det gå litt fort når man er inne hos legen ... Jeg velger å tolke det han sa i beste mening. I så fall antar jeg at han tenkte på denne måten:

  1. Han tror mest sannsynlig at det er en virusinfeksjon som gir deg magesmertene og at de i så fall vil gi seg i løpet av et par dager.
  2. Hvis det i stedet skulle være gallesten som gir deg plagene, regner han med at plagene vil lindres av at du faster.
  3. Hvis du fortsatt har plager etter to dager, tenker han seg kanskje at det vil være fornuftig å gå videre med utredning med tanke på om det faktisk er gallesten som gir plagene.

Det høres i grunnen litt rart ut at du skulle behøve å faste for å "rense ut" en virusinfeksjon. Ved virusinfeksjoner anbefales ikke spesielle kostrestriksjoner.

Utredning ved mistanke om gallestein

Hvis det skulle vise seg at du har gallestein og dette er første gangen du faktisk har hatt gallesteinsplager, så skal man ikke nødvendigvis gå videre med utredning uten videre. Det vil da vanligvis være riktig å kun gi smertestillende behandling og råd om å være litt forsiktig med mat i noen dager (unngå alkohol og fet mat), og for øvrig behøver man ved førstegangstilfeller av ukomplisert gallesteinsanfall ingen annen utredning/behandling enn bare å avvente det hele.

Hvis plagene ikke gir seg, bør man definitivt gjøre noe mer enn bare å vente og se. Mange med ukomplisert gallesteinsanfall blir kvitt smertene med vanlige betennelsesdempende/smertestillende medikamenter som Voltaren (NSAIDS). Det er ikke regelen at slike tilfeller skal utredes og eventuelt opereres så raskt som mulig, hvis det virkelig dreier seg om et førstegangstilfelle av ukomplisert gallesteinsanfall. Selve det operative inngrepet har, som alle andre operasjoner, en viss risiko for komplikasjoner, og generelt anbefaler man utredning bare hvis man har tilbakevendende gallesteinsplager eller eventuelt ved gallesteinsanfall som kompliseres av for eksempel feber, som da vil være tegn på en infeksjon i galleblæren eller gallegangene.

OBS: Du bør kontakte lege igjen hvis plagene øker på, hvis du får stigende eller langvarig feber eller om du får akutte plager som kan tyde på at galleveiene er blokkert (gul farge på huden, avbleket avføring, mørk urin).

Håper det legen sa og gjorde nå ble litt mer forståelig! Hvis du fortsatt er i tvil, foreslår jeg at du kontakter legen på nytt (eller en annen lege) og ber om en litt bedre forklaring, eventuelt en ny undersøkelse!

--Arne Westgaard, lege 12. feb 2009 kl. 21:38 (CET)


Sist revidert av Arne, 12.02.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.