Beskjed legen opptatt.png

Mellomgulvbrokk og kul i magen

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Mellomgulvbrokk

Jeg har mellomgulvbrokk, som jeg har hatt nå i 7 år. Har brukt Nexium siden da, men nå funker dem ikke. Våkner av mavesyre-smak i munnen når jeg våkner. Har du noen råd til meg om hva jeg skal gjøre? Det hjelper ikke med slanking heller, for ved mellomgulvet er det blitt større og hardere.

--anonym

Svar: Hard klump i mellomgulvet etter 7 år med mellomgulvbrokk

Du beskriver en hard kul i mellomgulvet som blir større og hardere, samtidig med økende symptomer fra mellomgulvbrokk. Jeg råder deg til å kontakte fastlegen og be om en henvisning til gastroskopi.

Mellomgulvbrokk er en vanlig tilstand som ofte kan behandles greit med magesyrenedsettende medikamenter, under forutsetning av at man går jevnlig til kontroller for å påse at det ikke utvikler seg et mer alvorlig sår nederst på spiserøret eller i verste fall kreft.

Harde kuler som vokser bør absolutt undersøkes, siden det gir en viss mistanke om kreftutvikling. En slik diagnose kan man imidlertid ikke stilles per Internett, og symptomene kan også ha helt andre årsaker, så jeg anbefaler deg å kontakte din egen lege snarest for å få en avklaring av hva dine symptomer skyldes.

Den beste måten å avklare dine symptomer vil være å få gjennomført en gastroskopi. Sannsynligvis har du vært gjennom det tidligere og vet at det er en vanlig undersøkelse på en gastromedisinsk eller gastrokirurgisk avdeling der et undersøkelsesrør (endoskop) føres ned gjennom munnen og spiserøret til magesekken og tolvfingertarmen. Noen kan nok synes undersøkelsen er ubehagelig, mens andre synes det er helt greit - opplevelsen er ganske individuell. Det er viktig å være klar over at hvis du synes gastroskopi er ubehagelig, så kan hjelpepersonellet gjøre det enklere for deg for eksempel ved å gi bedøvelse, beroliggende midler eller utføre undersøkelsen i narkose. Det finnes også andre måter man kan kontrollere symptomene du beskriver, for eksempel ultralyd, CT-undersøkelse og konvensjonell røntgenundersøkelse der man først svelger kontrastvæske. Uansett hvilken undersøkelse som velges, bør du imidlertid være klar over nødvendigheten av at du får gjennomført en eller annen form for kontroll for de symptomene du nevner.

Som du skjønner er det absolutt nødvendig å gå til jevnlige kontroller - enten med gastroskopi eller med en annen egnet undersøkelse - for at man skal være best mulig sikret mot å få komplikasjoner av mellomgulvbrokk.

Lykke til!


Sist revidert av Arne, 14.4.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.