Beskjed legen opptatt.png

Når i menstruasjonssyklusen kan man bli gravid

Fra Helseleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Gravid, men hvem er faren?

Jeg hadde min siste menstruasjon 30.03.09. Har alltid hatt en syklus på 28 dager. Har brukt minipille i mange år, men sluttet i januar. Er nå gravid. Hadde samleie med min partner en del ganger midt i syklusen, men var med en annen 20.04.09, altså 8 dager før jeg ventet mens. Lurer på om jeg kan være sikker på at jeg er gravid med min partner. Graviditetstesten slo ut positivt 4 dager før jeg ventet mens. Mange søvnløse netter pga dette.

--Pippi

Svar: Når i menstruasjonssyklusen kan man bli gravid?

Det er nok din faste partner som har gjort deg gravid. Spørsmålet om hvem som er barnefaren behøver du ikke gruble mer på.

Her er resonnementet: En menstruasjonssyklus varer normalt i 28 dager, og eggløsningen finner vanligvis sted 14 dager før menstruasjon. Hvis du alltid har nøyaktig 28-dagers syklus, så kan du være temmelig sikker på at du fikk eggløsning omtrent den 13.04.09 (pluss minus en dag eller to). Sjansen for å bli gravid er størst fra 5 dager før eggløsning til 1-2 dager etter eggløsning. Hjemme-graviditetstester gir ikke positivt utslag før tidligst omtrent 10-12 dager etter eggløsning.

Dette betyr at du ikke kan ha blitt gravid etter samleiet som fant sted 7 dager etter eggløsning (20.04.09) og bare 4 dager før gravitesten gjorde positivt utslag - forutsatt at datoene og øvrige opplysninger er riktige. Samleiet som førte til graviditeten, må ha funnet sted rundt den 13.04. og ikke en hel uke etterpå.

Søvnløse netter

Det kan være mange grunner til at man har samleie med en annen enn sin faste partner. Og etterpå kan man begynne å gruble over mange spørsmål. Hvem er barnefaren? Kan jeg ha fått en kjønnssykdom? Hva om han merker det? Skal jeg tørre å si det til ham? Skylder jeg ham det, eller fikk han som fortjent? Kanskje sidespranget egentlig ikke betydde noe der og da ... og helst burde glemmes? Er det egentlig noen som har krav på å vite?

Det viktigste er kanskje at du nå vet hvem som faktisk er faren, og at dere blir enige om hvordan dere skal ta ansvar for barnet. Skal dere fortsette å bo sammen, eller skal dere dele på ansvaret hver for dere? Jeg hadde først tenkt å si litt om at sex og samliv forutsetter tillit ... og om betydningen av sidesprang - er det et tillitsbrudd, eller er det rett og slett sunt? Det er så forskjellig hvordan folk ser på "utroskap", og det finnes ingen enkle svar. Det aller viktigste er nok at dere finner ut av hvordan dere vil ha det, enten du forteller ham om sidespranget eller ikke, og at dere bygger opp tilstrekkelig tillit til hverandre til at dere klarer å ta ansvar for barnet på beste måte.

Lykke til!

--Arne Westgaard, lege 8. aug 2009 kl. 22:28 (CEST)

Hei igjen. Det var den 18.04. jeg hadde samleie med den andre som ikke er min partner, ikke den 20.04. som jeg først oppgav. Kan jeg likevel føle meg trygg? Takker så mye for det utfyllende svaret som jeg fikk.

--Pippi

Hei Pippi. Siden graviditetstesten var positiv så tidlig som den 23.04. (slår tidligst ut ca 10 dager etter eggløsning), kan du regne med at du fikk eggløsning på samme tidspunkt som du forventet, altså den 13.04. Dermed er det svært lite sannsynlig at et samleie den 18.04., fem dager etter eggløsning, kan ha ført til graviditet.

--Arne Westgaard, lege 9. aug 2009 kl. 21:07 (CEST)


Sist revidert av Arne, 24.10.2009. Sist endret 24.10 2009, se historikk.

Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.