Nakkestivhet, hodepine og feber
Hjernehinnebetennelse?
Hei
Har hatt stiv nakke, vondt i hodet, vondt i øynene med feber i en uke. Det er bare på høyresiden, nakken, hodepinen og øyet. Hodepinen er så intens at jeg er svimmel og er avhengig av smertestillende, noe jeg aldri ellers bruker. Begynner å bli bekymret. Kan dette være hjernehinnebetennelse? Er ikke kvalm eller har noe utslett. Har hatt hevelser i ansikt og øyet. Hodepinen føles som et enormt trykk fra nakken.
Mvh Mona
Svar: Halvsidig nakkestivhet, hodepine og øyesmerter, og feber - hjernehinnebetennelse?
Hjernehinnebetennelse kan være livstruende. Ved mistanke om hjernehinnebetennelse bør man ringe etter lege eller medisinsk nødhjelp umiddelbart. En annen mulighet er betennelse på tinningblodåren som går til øyet (temporalisarteritt). Dette kan gi blindhet om du ikke kommer raskt til behandling.
Hei Mona
Nøl aldri med å kontakte lege hvis du mistenker alvorlig, livstruende sykdom som hjernehinnebetennelse. Ring 113 (se nødnummer) - eller legevakten[1] hvis symptomene har vart en stund (og ikke tiltatt) og mistanken om alvorlig sykdom ikke er så sterk.
Selv om dine symptomer har vart i en uke og sykehistorien ikke nødvendigvis behøver å anses som typisk for en alvorlig tilstand som hjernehinnebetennelse, har du også noen av de symptomene man skal være på vakt overfor:
- nakkestivhet
- kraftig hodepine
- feber (gjerne høy feber)
- ubehag i øynene: lysskyhet er et av de klassiske symptomene ved hjernehinnebetennelse
Andre symptomer som man bør være på vakt mot med tanke på hjernehinnebetennelse er:
- utslett i form av røde prikker som ikke lar seg trykke bort når man klemmer et gjennomsiktig glass mot dem (glasstesten)
- nedsatt allmenntilstand
- slapphet
- sløvhet
Hvis symptomene nå tiltar, bør du være spesielt på vakt med tanke på muligheten for at du kan ha en alvorlig sykdom som hjernehinnebetennelse.
Klassiske symptomer på hjernehinnebetennelse er høy feber, nakkestivhet, lysskyhet, kraftig hodepine, nedsatt bevissthet, bukende fontanelle hos de minste barna, kvalme/oppkast og petekkier - utslett i form av røde prikker som ikke lar seg avbleke når man trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Man behøver ikke ha alle disse symptomene, og alvorlig hjernehinnebetennelse kan også foreligge uten disse symptomene. Kontakt derfor alltid lege eller medisinsk nødhjelp hvis det er mistanke om alvorlig sykdom som hjernehinnebetennelse.
Andre muligheter: temporalisarteritt, influensa eller annen virussykdom?
Sykehistorien din er ikke klassisk for hjernehinnebetennelse, men ofte gir heller ikke hjernehinnebetennelse "klassiske" symptomer. Når det er sagt, så er det selvsagt fullt mulig at du ikke har hjernehinnebetennelse (men ring lege/nødnummeret om du fortsatt tror det!).
Andre muligheter er blant annet influensa, som både kan gi hodepine (i flere varianter, både halvsidig hodepine og hodepine med utgangspunkt i nakken er fullt mulig) og langvarig feber. Ubehag i øynene kan også forekomme ved influensa. Du kan også ha en annen mer eller mindre "uskyldig" virussykdom ledsaget av plagsom hodepine. I så fall vil jeg forvente at du nå er kommet over den verste kneika og raskt merker bedring av symptomene.
En annen mulighet som absolutt ikke bør glemmes er en tilstand som heter temporalisarteritt. Dette dreier seg om betennelse i en blodåre som forsyner øyet. Denne blodåren (arteria temporalis) forløper langs tinningen hvor man i blant kan kjenne pulsen fra blodåren før den dukker innenfor skallen til øyet. En slik blodårebetennelse kan i løpet av timer eller dager føre til blindhet. Klassiske symptomer er ensidig øyesmerter/hodepine og høy senkningsreaksjon (altså ikke den såkalte hurtigsenkningen, CRP, men den ordinære senkningsreaksjonen, SR). Tilstanden sees ikke sjelden i forbindelse med sykdommen polymialgia revmatica. Du nevner hevelse i ansikt og øye. Det høres i grunnen ikke helt typisk ut, men du bør likevel absolutt kontakte lege også for å få utelukket at du har temporalisarteritt.
Hvis du ikke allerede er blitt betydelig bedre av dine symptomer vil jeg derfor foreslå at du kontakter lege NÅ!
--Arne Westgaard, lege 29. jan 2009 kl. 23:13 (CET)
Eksterne lenker
Sist revidert av Arne, 29.01.2009. Sist endret 8.05 2009, se historikk.
Diskuter denne artikkelen, eller still spørsmål til lege.